Gardermoen lufthavn. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Det er mye importsmitte blant innreisende fra Asia og Afrika. Fra Pakistan er hele 12 prosent smittet. Folkehelseinstituttet er bekymret over situasjonen.

Det er generelt stengt for innreise til Norge siden januar. Regjeringen har også advart kraftig mot at norske borgere foretar unødvendige fritidsreiser utenlands for å unngå ny importsmitte, spesielt fra muterte virus.

Nå har FHI skrevet et nytt problemnotat, basert på bekymring for ny importsmitte fra unødvendige fritidsreiser, melder NRK.

4 prosent av de som kom til Norge fra Asia mellom 25. februar og 7. mars, var koronasmittet, viser tall fra FHI. Fra Pakistan var hele 12 prosent smittet.

3 prosent av de som kom fra Afrika var smittet, sammenlignet med 1 prosent av de som kom fra Europa.

– Med tanke på at dette er screeningstester og ikke tester tatt på grunn av symptomer eller smittesporing, gir dette grunn til bekymring for import av smitte til Norge, fra innreisende til landet, skriver Folkehelseinstituttet.

I rapporten skriver FHI at tilsvarende screening av asymptomatiske studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo kun ga 7 positive tester blant 1.867 testede, det vil si under 4 promille.

Overlege Trude Margrete Arnesen i FHI mener situasjonen er bekymringsfull av flere grunner, blant annet fordi det kan føre til at nye virusvarianter kommer inn i landet.

– De fleste gjennomfører isolasjonstida hjemme hos familien sin. Og det er det vi er bekymret for, at de kommer hjem til familien sin og utsetter familien sin for smittefare der, sier hun til NRK.

 


 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.