En mann går forbi en vegg i Schoeneberg i Berlin, tirsdag  23, mars  hvor det står «nedstengningsgalskap». Motstanden er voksende. Likevel bestemte Merkel seg for å forlenge nedstengningen i en måned. Men med det tempo som variantene har kan det bli permanent nedstengning. Det vil alltid være en ny variant man kan skape frykt runet. Foto: Markus Schreiber/AP/NTB

De siste innstrammingene til regjeringen viser at den har mistet realitetssansen. Fordi det er lokale smitteutbrudd skal like så godt hele landet i en ny nedstengning. Det virker ikke som om regjeringen har noen som helst fornemmelse av hvor mye smerte de påfører folk – psykologisk og økonomisk. Selv etter ett år med nedstengning er deres eneste svar fortsatt: Mer av det samme.

Dette går ikke lenger.

Kjenner ikke folk på toppen av smertegrensen er nådd?

Vi hører stadig flere historier om folk som begår selvmord. En ny lockdown er strået som brakk kamelens rygg. For hver omdreining tåler man mindre. Folk er psykisk utkjørt.

Det virker som om politikerne er blitt besatte: Er det ett sted man skulle tro man var beskyttet mot smitte var det på sjøen. Men også det er farlig og må stenges ned. Det gjøres med en glefsende mine. Et «hold dere vekk».

Når fokus hele tiden er på fare og frykt, mister man sunn fornuft. Vi har fått en ny variant som det er lov å kalle med sitt geografiske opphav – men det er det ikke med landet som var virusets opphav. Denne lille detaljen forteller at myndigheter og medier er blitt en smule ko-ko.

Alle krisesituasjoner tiltrekker seg mennesker som liker å herse med folk og som trives med unntakstilstand. Slike bør ikke få for mye å si.

Vi hører tellingen av smittetilfeller fra morgen til kveld. Men vi hører ikke så mye om de som ikke har smitte. Nylig registrerte vi at Trondheim ikke hadde hatt et eneste tilfelle. Likevel skal også de i lockdown.

Det gir ikke mening.

Det gir heller ikke mening at regjeringen vil kvele reiselivsbransjen for det er det de nå gjør:

– Smittesituasjonen har blitt mer ustabil. Vi får stadig flere utbrudd over hele landet, og situasjonen er uoversiktlig, sier helseminister Høie.

Det kan bli oppfattet som vanskelig på steder som har lav smitte.

– Det er det som er min bekymring, og. At de strenge nasjonale tiltakene oppleves som vanskelig, det forstår jeg godt. Men det ville man ha sagt i Ålesund for et par dager siden, og, svarer Høie på NTBs spørsmål om hvordan innstrammingen vil oppleves et sted som Trondheim, der smitten er svært lav.

Bedriften må dekke lønn de ti første dagene.

NHO Reiseliv varsler at de fleste hoteller og serveringssteder nå må stenge helt ned, og ber om nye krisepakker raskt.

Sammen med skjenkeforbudet gjør tometersregelen at de fleste serveringssteder og hoteller må stenge helt ned, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Bedrifter som har vært åpne, men som nå må permittere, får en kjemperegning når de må dekke de ti første dagene med lønn. Disse kostnadene skulle vært dekket av staten når årsaken til permittering er pandemien. Dessverre har ikke Stortinget og regjeringen vært villige til det, sier Krohn Devold.

Organisasjonene roper på kompensasjon fra pappa stat, men ingen kompensasjon kan erstatte normal drift. Den kommer for sent.

Ubekvemme tall

Myndighetene vet en hel del om hvem som smitter, men det er politisk ubekvemt å si det. Raymond Johansen har flere ganger langet ut mot polakker, men han vokter seg for å gjøre det samme med pakistanere som har vært på hjembesøk.

4 prosent av dem som kom til Norge fra Asia mellom 25. februar og 7. mars, var koronasmittet, viser tall fra FHI. Fra Pakistan var hele 12 prosent smittet.

3 prosent av dem som kom fra Afrika, var smittet, mens kun 1 prosent av dem som kom fra Europa smittet.

– Med tanke på at dette er screeningstester og ikke tester tatt på grunn av symptomer eller smittesporing, gir dette grunn til bekymring for import av smitte til Norge, fra innreisende til landet, skriver Folkehelseinstituttet.

I rapporten skriver FHI at tilsvarende screening av asymptomatiske studenter og ansatte ved Universitetet i Oslo kun ga 7 positive testet blant 1.867 testede.

Overlege Trude Margrete Arnesen i FHI mener situasjonen er bekymringsfull av flere grunner, blant annet fordi det kan føre til at nye virusvarianter kommer inn i landet.

– De fleste gjennomfører isolasjonstida hjemme hos familien sin. Og det er det vi er bekymret for, at de kommer hjem til familien sin og utsetter familien sin for smittefare der, sier hun til NRK.

Folk finner seg i mye, men de finner seg ikke i dumheter. Ikke på permanent basis. Etter ett år venter folk seg at myndighetene har lært og tar noen nye grep. Men det virker ikke slik. Man kjenner bare en løsning: Straff alle likt. Men det gir ikke mening. Ikke når vi vet at det er noen som ikke bryr seg.

I stedet skjevfordeler myndighetene vaksinene. Det betaler seg ikke å følge reglene.

 

 

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.