Tedros Adhanom Ghebreyesus, som er sjef for Verdens helseorganisasjon, sier rundt 3,4 prosent av dem som er registrert smittet av det nye koronaviruset er døde. Foto: Denis Balibouse/Reuters/NTB Scanpix

WHO er dypt bekymret over den verdensomspennende mangelen på beskyttelsesutstyr. Om ikke produksjonskapasiteten økes med 40 % står helsearbeidere i fare. Også norske helsemyndigheter frykter mangel på test- og beskyttelsesutstyr.

– Vi er i WHO bekymret for at landenes beredskap og kapasitet til å reagere på krisen svekkes ved alvorlige og økende forstyrrelser i den globale forsyningen av personlig beskyttelsesutstyr, sier WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Tedros oppfordrer verdenssamfunnet til å stanse hamstring av masker, hansker og annet verneutstyr, og understreker at mangelen etterlater leger, sykepleiere og andre helsearbeidere i en utsatt posisjon når de skal behandle av covid-19-pasienter. (NTB)

På sin hjemmeside skriver Verdens helseorganisasjon (WHO) at COVID-19 (korona-viruset) ikke kan stoppes uten at helsearbeiderne beskyttes. Slikt utstyr er forlengst blitt en mangelvare.

Siden starten av COVID-19-utbruddet, har prisene steget. Kirurgiske masker er seksdoblet i pris. N95-respiratorer er tredoblet og beskyttelsesfrakker er doblet i pris. Det kan ta måneder å få skaffet til veie nytt utstyr, og markedsmanipulering er utbredt, der varepartier ofte selges til høystbydende. WHO har så langt sendt nesten en halv million sett med personlig verneutstyr til 47 land, men forsyningene tappes raskt. Basert på WHOs fremskrivninger er det anslått et behov for 89 millioner medisinske masker for COVID-19-responsen hver måned. Det månedlige behovet for hansker er rundt 76 millioner, mens den internasjonale etterspørselen etter briller utgjør 1,6 millioner per måned. (WHO)

Mandag skrev vi om «Jorun» fra Tønsberg som fortalte hva hun opplevde da hun ba om å bli testet.

Hei. Er sjokkert etter å ha blitt avvist av både legevakt og fastlege for å få tatt test på tross av sykdomstegn og flyreise/opphold i utlandet.  Det norske folk vet ikke at det kun er noen ytterst få som får lov å bli testet ..begrunnelsen er at de nesten ikke har testutstyr. Dette er krise ..de har ingen kontroll på smitteutbrudd eller syke … (Document)

Også fra andre steder i landet har det kommet rapporter om mangel på test- og beskyttelsesutstyr. Tirsdag hadde Helseminister Bent Høie et møte med flere norske og internasjonale bedrifter i den anledning.

Helseministeren møtte en rekke representanter for norsk næringsliv tirsdag for å diskutere den globale mangelen på helseutstyr for å takle virusepidemien.

– Jeg er mer positiv etter møtet til at det går an å finne gode løsninger, sier Høie til NTB.

Han understreker at Norge ikke mangler utstyr i dag, men kan komme til å mangle det.

I dag belager Norge seg på i stor grad å importere kritisk helseutstyr som munnbind, testutstyr og annet smittevernutstyr fra andre land, og særlig fra Kina. Høie mener ikke situasjonen viser at Norge bør produsere slik utstyr selv som en del av den nasjonale beredskapen. (NTB)

Les også:

Kjøp T-skjorten «gul vest» her

 

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂