Kinesiske myndigheter avsluttet nedstengningen av Shanghai offisielt torsdag i uken som gikk. Dermed er et av de største fengselseksperimentene i menneskehetens historie historie – rundt 25 millioner mennesker ble med tvang sperret inne i hjemmene sine. 

Den brutale nedstengningen lammet økonomien i det finansielle og kommersielle knutepunktet Shanghai: Detaljomsetningen falt med 48,3 prosent i april fra samme måned ifjor. Det tilsvarer mer enn ti milliarder dollar i tapte inntekter – ifølge statistikk offentliggjort i forrige måned av Shanghais myndigheter. 

Det største unntaket fra nedstengningen ble gjort for arbeidere i bransjer som ble ansett som kritiske. Inkludert i kritiske bransjer var blant andre bil- og chip-produsenter. De siste to månedene har de overnattet i fabrikker og på kontorer, isolert fra sine familier. 

Den fulle menneskelige belastningen av nedstengningspolitikken i Shanghai, inkludert antall mennesker som har dødd som følge av nedstengningen, er ikke tilgjengelig – og det er usikkert om vi noen gang får oversikten. Weibo-kontoer som har rapportert om konsekvensene av politikken er systematisk blitt fjernet fra nettet. Ordet lockdown er av myndighetene i Shanghai blitt forbudt å bruke i media. 

Til tross for Kinas omfattende sensur av internett er en rekke videoer blitt snappet opp før myndighetene har klart å fjerne dem. De viser innbyggere som mangler mat og kritiske medisiner: 

– Dette viruset kan ikke drepe oss. Sult kan, sier en mann i videomontasjen The Voice of April




I andre videoer kan man se innbyggere tigge om mat og true med opptøyer mens statens menn i heldekkende romdrakter truer og anholder borgere. 




Kinas nulltoleranse-tilnærming til covid ble rettferdiggjort av myndighetene som tøff, men effektiv, men det er umulig å verifisere helsefordelene på grunn av Kinas historie for å skjule data relatert til sykdommen.

Shanghai Workers Cheer as Covid Lockdown Ends; No More Bunking at the Office

Les også:

13 år gammel gutt i Kina måtte bo alene i over to måneder

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.