Det at NRKs Philip Lote søndag kveld kunne stå på gaten i Beijing og rapportere fra demonstrasjoner klokken 02.00 om natten med politiet tuslende i bakgrunnen, var en uvirkelig situasjon. Noen må ha bestemt at politiet ikke skal bruke jernneven.

Slike manifestasjoner som vi har sett fra Shanghai til Wuhan og Beijing, er tidligere blitt slått ned med hard hånd. De har aldri fått vokse.

Hva har skjedd? Kan det være en motvekt til Xi som overstyrer ham? I så fall er det tegn på en palassrevolusjon. Xi ønsker å fremstå som jernmannen med sfinx-ansiktet. Et svakt tegn til Mona Lisa-smil hvis han vil nedverdige seg til å vise et tegn på emosjoner.

Men staten Xi har bygget, har vært en sikkerhetsstat uten sidestykke i historien. Kan det ha blitt for mye selv for dem som utgjør makten i landet? Xi har åpenbart ønsket å bli diktator, en ny keiser. Men resultatene har ikke stemt med ambisjonene.

Kina sitter på en gjeldsbombe i eiendomssektoren. Ved hver korsvei Kina møter, velger Xi jernneven. Da covid-19 lekket ut fra laboratoriet i Wuhan, og legene forsøkte å alarmere verden, valgte Xi den kjente stalinistiske metoden: å fjerne varslerne.

The Telegraph skriver:

Da covid-utbruddet først ble avslørt på nettet av dr. Li Wenliang i desember 2019, ble han anklaget av kinesiske myndigheter for undergravende fabrikasjon. Ingen nedstengningstiltak ble iverksatt på rundt tre uker. Like før han døde av viruset, sa han til journalister at «et sunt samfunn ikke bare skal ha én stemme». Før sensuren slo ned, flommet sosiale medier en kort stund over med solidaritetserklæringer til dr. Li. Til tross for drakoniske, «hard lockdown»-tiltak som Xi selv oppfordret til, fortsetter covid å spre seg tre år etterpå, mens sosiale medier i økende grad klarer å gi rom for avvikende stemmer. Nå er de på gata.

Hvis sivilsamfunnet har overlevd Xis vinter og reiser seg, er det historisk. Det er merkelig at noen uttrykker frykt over at kineserne reiser seg. Det samme gjelder Iran. Nå har vi to store folkelige oppstander som kan sette varige spor: Iran og Kina. Man kunne også ta med Brasil, der millioner står ute i gatene for å protestere, selv mens Brasil spiller VM-kamp, mot det de mener var et unfair valg.

Ett land glimrer med sitt fravær: USA. Biden-regimet benytter ikke anledningen til å støtte demokratiske krefter, ganske enkelt fordi de selv ikke lenger er demokratiske. Biden-regimet er kompromittert i forhold til både Iran og Kina. Også dét er historisk.

Vestlige medier, norske intet unntak, har inntatt en underkastende rolle i forhold til Beijings versjon. Norske medier og faktisk.no har med nebb og klør forsvart at viruset stammer fra et dyremarked, eller i det minste har tatt spranget fra dyr til menneske. NTB siterer smittetallene fra Kina som om de er pålitelige, og har gjort det gjennom hele pandemien. De «glemmer» at Kina er verdens største og farligste diktatur.

Derfor blir de tatt på sengen når kineserne gjør opprør. Det sier også noe om hvor mye vi har forandret oss på kort tid: Vi har beveget oss mot kinesiske tilstander.

Sikkerhetstiltakene før partikongressen var store. Likevel var det noen som turde markere protester offentlig.

I sosiale medier sirkulerte det videoer av bannere som blir brettet ut på en bro i Beijing med oppfordring til studenter og arbeidere om å streike, formaninger til det kinesiske folket om å være «borgere, ikke slaver», krav om fjerning av Xi og stempling av ham som en «diktator og nasjonal forræder». I april hadde det dukket opp videoer fra Shanghai der innbyggere i skimrende boligblokker skrek sin desperasjon og raseri over Xis nådeløse nedstengningspolitikk inn i bynatten.

Paradoksalt nok kan det bli koronaviruset som feller Xi. Viruset ble utviklet i et samarbeid mellom laboratoriet i Wuhan og forskere i USA, styrt av Anthony Fauci. Hvis Xi skulle falle, kan det også rive med seg Fauci og Biden-regimet.

Det vil være uten sidestykke at maktmisbruk i Kina også gjelder i USA. Fauci har nylig innrømmet i vitneforklaringer som er lekket at han fikk ideen om full lockdown fra Kina.

Også i Norge slo ideen godt an. Gamle ML-leger gikk inn for en kinesisk løsning, og fikk betydelig støtte i medier og blant folk. Diktatur er populært blant maktmennesker.

Nå vet vi at lockdown ikke virket. Det ville vært bedre å la samfunnslivet gå som normalt. Særlig barna fikk lide.

I Kina ble det tatt ut i det ekstreme, og Xi har ikke villet vike. Men tankegangen var den samme i USA og Europa.

Protestene i Kina er første gang sivilsamfunnet i Kina står opp for noe som vestlige land synes å ha glemt: frihet.

Biden-regimet holder fortsatt på med vaksinekrav ved innreise og tvangsvaksinering, og vil ha nye omganger med vaksinering til vinteren.

Biden-regimet har gjort alt for å legge lokk på fri informasjon om virusets opphav og bivirkninger av vaksinen. De har stått for en kinesisk linje. Men så har de også vært med på å utvikle viruset.

Det er en logisk linje her når man oppdager den, og vi har stadig mer dokumentasjon på hvordan det forholder seg.

At det kinesiske folk, europeere og amerikanere skulle stå på samme side mot tyranniske myndigheter, er første gang i historien, og et veiskille for demokratiene.

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.