Samfunnet kan enten bukke under av koronatiltak eller det kan plutselig slå tilbake i form av opprør. Det er helt uforutsigbart. Hundrevis marsjerte til det franske parlamentet lørdag og protesterte mot permitteringer og krevde regjeringens avgang. Foto: Michel Euler / AP / NTB

Politikerne er i ferd med å slippe opp for virkemidler. De har fulgt samme linje hele veien: Tilstramming. Nå nærmer de seg veis ende. Det er snart ikke mer å lukke ned. Psykologi er ikke politikernes sterke side.

Poltikerne burde spørre seg: Hva er vi i stand til å oppnå? Hva er mulig? I områder med stor innvandrerbefolkning er det begrenset hva man kan oppnå. Folk må også på jobb med offentlig kommunikasjon – er det ikke dét politikerne har ivret for? De kunne sendt et signal for lenge siden: Bomringen er nå gratis. Men de klarer ikke reversere en politikk som er blitt en hellig ku. Hvis politikerne vil at befolkningen skal adlyde, må de vise at de forstår. I stedet stenger de Vinmonopolet. Dette er symbolpolitikk, og det fratar folk en liten trøst i en trøstesløs hverdag.

Politikerne vil gjerne gi inntrykk av at de klarer å styre. Pandemien har tatt fra dem den autoriteten. De løper etter utviklingen, og den eneste måten de vet å respondere på, er å tråkke på bremsen.

Åpenhet

Også på pandemiens område gjelder samme regel som ellers: åpenhet. I USA har det vært en kamp på kniven mellom Demokratiske stater og Republikanske. Samtidig har Facebook og YouTube stengt ned sider som kun har levert kritisk informasjon. Dette har bevisstgjort folk om at også virusbekjempelse er et spørsmål om ytringsfrihet.

Vi vet at mange leger er skeptiske til lockdown-politikken og munnbind som virtue signalling: Det har en psykologisk virkning, mer enn helsepolitisk. Da må man være åpen om det.

Feilslått

Viruset kom fra Kina, og utrolig nok har vi parallelt med viruset importert noe av den kinesiske sensuren.

Akkurat nå har en tidlgere WHO-innsider gått ut og sagt at verden må slutte å beskytte Kina: Viruset er trolig et resultat av et uhell på P4-laboratoriet i Wuhan, det har ingenting med dyremarkeder å gjøre. WHO advisor: COVID-19 pandemic likely started via lab leak – Calls wet market origin story a lie

One year after the pandemic started, World Health Organization advisor Jamie Metzl wants China to come clean about the origins of the COVID-19 virus.

Likevel har norske medier iherdig forsvart Kinas ære i snart et år. Hvorfor? Er det av frykt for en backlash fra folk mot den nye supermakten som det gjelder å stå på god fot med? Norske mediers logring for Kina er underlig og foruroligende. Metzl sier viruset trolig er et resultat av såkalt gain of function-forskning: Beijing har hele tiden visst at viruset ikke stammet fra et dyremarked.

That was a lie. And the Chinese government knew very early on that that was a lie. And so in the face of overwhelming evidence in May of last year, the Chinese government shifted its position.

Do you get the idea of scary viruses being created in a lab may seem a little sci-fi?

It may feel like sci-fi to people but what’s happening is sci. There is a field of study called “gain of function” research, which is highly controversial in which some scientists amplify the virility of viruses. We know that the Wuhan Institute of Virology was involved in gain of function research on bat coronaviruses.

Hvis man står overfor en pandemi, må man tilstrebe størst mulig åpenhet. Men kommisjonen som skal granske myndighetenes respons, snakket om en klausul på 100 år!

Tillitskløft

Parallelt med myndighetens ensporede politikk har det utviklet seg tanker langs andre spor: Hvis ingenting virker, eller hvis nedlukning har for høy pris menneskelig og samfunnsmessig, hvorfor ikke appellere til folks pragmatisme? Folk er faktisk vant til å avveie konsekvenser ved ulike alternativer.

Alt kjøret i én retning har skapt en tillitskløft. Nå er det voksende skepsis til vaksinene. I stedet for å gå ærlig og åpent inn på bakgrunnen – f.eks. økonomiske motiv, sosial kontroll –, velger mediene å mistenkeliggjøre skeptikerne som konspirasjonsteoretikere. NTB har en story om hvorfor vaksinemotstandere florerer i det tidligere Øst-Europa. Det er kun stempling som ikke gir noen ny innsikt.

Vi vil ha først

Både NHO og Raymond vil ha henholdsvis penger til medlemmene og vaksine til egen by. De skal bevise sin eksistensberettigelse ved å slåss for sine. Men da blir det de med størst muskler som får først og mest.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) krever at Oslo må få flere vaksiner. Utbruddet av det muterte britiske viruset har gjort situasjonen mer prekær, mener han.

– At dette utbruddet også påvirker prioriteringen av vaksiner, bør nå være en selvfølge. Som jeg har sagt før: Det er viktig at områder som er hardt rammet prioriteres når vaksiner distribueres, sier Johansen.

Regjeringen har tidligere argumentert med at man må spre vaksiner utover hele landet fordi det er viktig å nå alle de eldste og mest sårbare menneskene.

Siden man ikke kan vite hvor neste utbrudd kommer, må man fordele vaksinene etter andel prioriterte i risikogruppe i hver kommune. Johansen tar kraftfullt til motmæle mot argumentet.

– Det vi vet med sikkerhet, er at smitten vil være stor i Oslo så lenge viruset varer, fordi viruset trives der det er folk, og i Oslo er det mye folk. Så det kan man med sikkerhet prioritere, sier han. (NTB)

Men ikke hvilke som helst folk, Raymond, det viser smittekartene. Skal Oslo ha særbehandling på bekostning av gamle andre steder i landet fordi innvandrere ikke tar smittevern alvorlig?

NHO-sjefen var øyeblikkelig på pletten og forlangte full kompensasjon med det samme kjøpesentrene måtte stenge.

Dette er tegn på at man er kommet dit hvor enhver sørger for seg og sitt.

Barneombudet er ute og advarer om konsekvensene for barn og unge. Sverige innfører karantene for reisende fra Norge. Og kommuneoverlegene i Østerdalen ber Oslo-folk dra hjem.

Man nekter å forholde seg til at viruset er et faktum og at pandemien vil gå sin gang. I stedet for nedstengning bør man bruke kreftene på å leve mest mulig normalt, med en viss tilbakeholdenhet. Man skal bruke kreftene på å være i balanse og ta høyde for at det er kommet en ukjent faktor inn i tilværelsen. Den har en opprinnelse – et kommunistisk diktatur som vestlige regjeringer og universiteter har samarbeidet med – og den har en utgang.

I stedet for å stenge kirkene, burde de vært åpne hele tiden.

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂