På dette bildet utgitt av Xinhua News Agency, venter innbyggerne i 30 minutter på et observasjonspunkt etter å ha mottatt sine COVID-19-vaksinasjoner på et midlertidig vaksinasjonssted i Beijing, lørdag 2. januar 2021. Kina godkjente sin første hjemmelagede COVID-19-vaksine for generell bruk 31. desember 2020, Foto: Chen Zhonghao / Xinhua via AP

En ekspertgruppe fra Verdens helseorganisasjon som ønsket å reise til Wuhan og Kina for å granske utbruddet av korona, har måttet utsette besøket etter at kinesiske myndigheter har stilt forskjellige krav før de vil tillate innreise til Kina. Det skal nå pågå forhandlinger mellom Kina og WHO. Samtidig meldes det om nye smitteutbrudd og matmangel som følge av nedstengninger i Kina.

WHO har lenge signalisert at de ønsket å sende en ekspertgruppe på ti til Wuhan og Kina for å undersøke omstendighetene rundt korona-utbruddet, av mange karakterisert som Kina-viruset. Etter at Kina satte vilkår for besøket, har minst to av gruppens medlemmer måttet avbryte sine reiser.

En talskvinne for det kinesiske utenriksdepartementet understreker at Kina og Verdens helseorganisasjon (WHO) samarbeider tett, men sier at partene fortsatt er i forhandlinger om datoer og reiseruter for WHO-oppdraget.

Hun legger til at kinesiske eksperter for tiden er opptatt med flere mindre smitteklynger og utbrudd i landet.

Det har ført til kritikk fra WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus, som sier han er «veldig skuffet».

Den internasjonale ekspertgruppen skulle etter planen ha besøkt Wuhan, der pandemien først brøt ut i slutten av 2019, i januar. Årsaken til utbruddet og akkurat hvor det oppsto, er fortsatt omstridt, mens Kina forsøker å ta kontroll over narrativet. (NTB)

Matmangel etter nedstengninger

Avisen The Epoch Times – som eies av eksilkinesere – rapporterer om flere nye utbrudd av korona i Kina på nyåret, og flere steder skal det ha oppstått matmangel som en følge av ekstremt strenge nedstengningstiltak.

Shenyang residents are still allowed to move about their residential compounds. But in Dalian, people can only stay within their apartment.

Some Dalian residents recorded videos of people shouting outside their apartment windows, pleading for food and basic necessities.

Vitnemålene er mange og sterke:

Xu saw WeChat posts about people in Dalian and Shenyang not having enough food supplies to last through the lockdown.

“The worst scenario is if one family member contracts the virus, then the whole family will die of COVID-19 because all families are locked inside their homes,” Xu added.

Xu så WeChat-innlegg om at folk i Dalian og Shenyang ikke hadde nok matforsyninger til å vare gjennom nedstengningene.

– Det verste scenariet er at hvis et familiemedlem får viruset, vil hele familien dø av COVID-19 fordi alle familier er låst inne i hjemmene sine,» la Xu til.

Covid: WHO team investigating virus origins denied entry to China (BBC)

Chinese Residents Under Virus Lockdown Running out of Food, Supplies (The Epoch Times)

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.