Folk deltar i en minnestund til ære for Li Wenliang, en av de kinesiske legene som varslet om koronaviruset, i Hongkong den 7. februar 2020. Foto: Tyrone Siu / Reuters / Scanpix.

Det var flere modige mennesker i Kina som i desemberdagene 2019 prøvde å advare verden om faren som var i ferd med å utvikle seg: Covid-19. Men de ble effektivt stoppet av et stort hinder, diktaturstaten Kina, og et mindre hinder, Verdens helseorganisasjon (WHO). Begge disse hindrene fortjener all den kritikk de har fått for å holde tilbake informasjon. Det vil aldri bli glemt.

En av disse modige kineserne var lege og direktør ved akuttmottaket ved Wuhan Central Hospital, Ai Fen. Hun skrev 30. desember en melding på WeChat (kinesisk nettsted som ligner på Facebook og Twitter) som sa at sju tilfeller av SARS var blitt knyttet til et matmarked i Wuhan. Disse tilfellene av SARS viste seg å være noen av de første tilfellene av sykdommen covid-19 i Wuhan i desember. Ai Fen var den første av medisinsk personell som varslet omverdenen om koronavirusepidemien 2019–2020.

I mars ble hun intervjuet av det kinesiske magasinet Renwu. Der sa hun at de hadde diagnostisert en pasient med et ukjent koronavirus ved Wuhan Central Hospital den 16. desember. Hun sa også at hun hadde fått en reprimande av sine overordnede ved sykehuset for meldingen hun skrev 30. desember:

«Hadde jeg visst hva som kom til å skje, hadde jeg ikke brydd meg om reprimanden, men snakket om det til alle overalt», skal hun ha sagt i intervjuet. «Jeg visste at viruset ble overført mellom mennesker.»

Først 20. januar innrømmet kinesiske myndigheter at viruset ble overført mellom mennesker.

Kinesiske myndigheter har nå identifisert 266 personer som var smittet med det nye koronaviruset i 2019.

Intervjuet ble raskt fjernet fra Renwu og sosiale medier, men det fins skjermdumper av det. Flere steder blir artikkelen «oversatt» til tegn og emojier for å unngå å bli sensurert.

Etter intervjuet med Renwu er det ingen som når Ai Fen på telefon. 29. mars melder 60 minutes Australia at hun er forsvunnet. Så sent som 10. april ser man denne meldinga på Twitter:

«Vær så snill, vær så snill, ikke glem Ai Fen. Hun er den som oppdaget viruset. Hun er varsleren. Hun er savnet nå fordi hun lot seg intervjue, og snakket sant, selv om hun visste hva som kunne hende henne når hun gjorde det. Det fins virkelig noen modige mennesker i Kina.»

Åtte av Ai Fens kolleger fikk også reprimande av sine overordnede. Meldinger forteller dessuten at offentlige sikkerhetsfunksjonærer i Wuhan tidlig i utbruddet sa at åtte mennesker hadde blitt straffet for å «spre rykter og skape uro». Var Ai Fen blant dem?

En som sannsynligvis var blant dem, var Li Wenliang, en kollega av Ai Fen. Han var kinesisk øyenlege.

Den 30. desember delte han meldingen fra Ai Fen i en privat WeChat-gruppe. Gruppen omfattet andre leger og tidligere klassekamerater av Li, mange som, i likhet med ham, bodde og arbeidet i Wuhan.

Fra noen av mottakerne nådde meldingen myndighetene. Li Wenliang ble hentet på sin arbeidsplass og anklaget av de lokale politimyndigheter i Wuhan for å spre rykter og falsk informasjon på internett, noe som «skadet samfunnets stabilitet». Etter påtrykk av politimyndigheten undertegnet han et brev som erkjente dette. Andre personer ble sanksjonert på samme måte. Etter dette kunne de vende tilbake til arbeidet.

Li Wenliang ble smittet av en av sine pasienter, og utviklet symptomer i form av hoste den 10. januar. Den 12. januar ble han innlagt på sykehus etter å ha vært isolert på et hotellrom i to dager. Hans tilstand ble kraftig forverret på få dager, og han ble flyttet til intensivavdeling for å få pustehjelp. 1. februar ble det bekreftet at han var smittet av SARS-CoV-2.

Saken hans kom til kinesisk høyesterett, som i en kjennelse 27. januar sa at han ikke hadde gjort noe straffbart. Hadde de funnet ut at de hadde en dårlig sak, i og med at Li Wenliang var dødssyk?

Li Wenliang døde 7. februar, 33 år gammel. Han etterlot seg sin gravide hustru og ett barn. Lis foreldre ble smittet av viruset, men ble friske igjen.

I et intervju med The New York Times like før han døde sa Li Wenliang at det burde være mer åpenhet, og at han trodde det ville ha vært bedre om tjenestemenn hadde sluppet ut mer informasjon om epidemien tidligere.

Li Wenliangs død utløste sorg og raseri og kritikk av myndighetene i sosiale medier, både i Kina og i verden ellers. Kinesiske myndigheter sensurerte noe av informasjonen og diskusjonen. Sensuren ble gradvis opptrappet.

Utenfor sykehuset i Wuhan der han hadde arbeidet, ble det lagt ned blomsterbuketter.

Ai Fen og Li Wenliang er to modige stemmer blant mange som har blitt brakt til taushet av diktaturstaten Kina.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.