Li var blant en gruppe leger i Wuhan som advarte i sosiale medier om spredningen av en ny SARS-lignende sykdom i desember 2019, som senere ble kjent som covid-19.

Han ble anklaget av kinesisk politi for å ha spredt «rykter», og døde selv senere av sykdommen.

Hans død utløste en bølge av sorg og sinne blant befolkningen som sjelden er sett i Kina, og nesten tre år etter hans død, er Li fremdeles et sterkt symbol på kinesernes frustrasjon over myndighetenes undertrykkelse av uavhengige stemmer.

– En martyr

Da kinesiske myndigheter kunngjorde at de ville lette på landets strenge koronarestriksjoner onsdag, strømmet det inn hundrevis av kommentarer på Lis profil på det sosiale mediet Weibo.

– Mennesker som deg er uunnværlige. Vanlig og liten, men resolutt og modig. Du ble en helt og martyr uten at det var med vilje, lyder en av meldingene.

– De som blåser i fløyta, er alltid verdt å huske. Jeg ser fram til et mer transparent samfunn, skriver en annen.

En forsiktig oppmyking av Kinas koronastrategi ble varslet av sentrale myndigheter for få uker siden, men skjøt fart etter at det brøt ut omfattende demonstrasjoner i en rekke kinesiske byer.

Store koronalettelser

Regjeringens nye koronalettelser innebærer blant annet at Beijing kan gjenåpne butikker, mens pendlere slipper å teste negativt for å ta kollektivtransport.

Man trenger heller ikke en negativ PCR-test i parker og ved turistattraksjoner i Shanghai, og det ble også lettet på en rekke andre tiltak. Samtidig har \kinesiske medier tonet ned alvoret i å bli smittet.

Flere kinesere hyller derfor Li for å ha varslet verden om pandemien til å begynne med.

– Bror, det er over! Du var bekymret for pandemien mens du lå på ditt dødsleie, men endelig har våren kommet, skriver en.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.