En maskinfører sprayer desinfeksjonsmiddel i et industriområde i Yantai i den kinesiske Shandong-provinsen den 9. februau 2020. Foto: China Daily via Reuters / Scanpix.

Dokumenter fra den kinesiske regjeringen antyder at det første bekreftede Covid-19-tilfellet i Kina er sporet tilbake til 17. november, og at denne personen er en 55 år gammel innbygger i Hubei-provinsen. Dette er dokumenter som South China Morning Post har sett.

Men om denne personen er «patient zero», pasient nummer en, er ikke bekreftet.

Jakten på den første personen med viruset er viktig, mener vitenskapsfolk, for finner man denne personen, kan man kanskje finne kilden til viruset, og man kan finne ut hvordan det spredde seg. Det vil kanskje også være en hjelp til å utvikle en vaksine. Man tror at viruset stammer fra ville dyr, muligens flaggermus.

Kinesiske myndigheter har til nå identifisert 266 personer som var smittet i 2019. Varslere innen helsesektoren antyder at kinesiske leger ikke ble klar over at de hadde med et nytt virus å gjøre før sent i desember.

Interviews with whistle-blowers from the medical community suggest Chinese doctors only realised they were dealing with a new disease in late December.

Verdens Helseorganisasjon, WHO, melder at det første bekreftede Covid-19-tilfellet er fra 8. desember, men de har opplysningene sine fra statlige myndigheter. Organisasjonen sporer ikke opp smittetilfellene selv.

Det kjente medisinske tidsskriftet Lancet melder i en artikkel skrevet av kinesiske leger ved Jinyintan Hospital i Wuhan, hvor noen av de første viruspasientene ble behandlet, at datoen for det første kjente tilfellet er 1. desember.

Varsleren Ai Fen, direktør på akutten ved Wuhan Central Hospital, fortalte til det kinesiske magasinet Renwu (People) i et intervju som senere ble sensurert, at tester viste at en pasient ved sykehuset ble diagnostisert den 16. desember med et ukjent koronavirus. Ai Fen fikk en reprimande etter dette.

Dr. Ai Fen, the first known whistle-blower, told People magazine in an interview that was later censored, that tests showed that a patient at Wuhan Central Hospital was diagnosed on December 16 as having contracted an unknown coronavirus.

I januar fikk verden høre om utbruddet i Wuhan.

Viruset har til nå krevd mer enn 3000 liv i Kina, inkludert fire leger ved Wuhan Central Hospital. En av legene var den kjente varsleren Li Wenliang. Nå har Ai Fen og andre kritikere bestemt seg for å si sannheten om forholdene slik som de var i Wuhan i begynnelsen av utbruddet, selv om det kan koste dem jobben.

Det vil bety mye for kunnskapen om koronaviruset Covid-19. Det vil også kanskje si noe om hvor lenge vi kan forvente at det vil være virksomt i Europa og med det si noe om lengden på den unntakstilstanden vi nå har.

Antydningsvis kan man si at hvis «patient zero» så dagens lys i Kina i midten av november eller først på desember, og at landet nå, i midten av mars, ser ut til å ha kontroll med viruset, så vil det ta ca. fire måneder før det verste er over. Men det forutsetter sannferdig informasjon og nærmest diktatoriske grep fra myndighetenes side, og at folk slutter opp om dem.

Det er slike tilstander vi har nå, og de er helt nødvendige – livsnødvendige.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!
Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.