Sakset/Fra hofta

Statsminister Erna Solberg på offisielt besøk i Kina møter president Xi Jinping i Folkets store hall i Beijing den 10. april 2017. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Er Ai Fen, legen som varslet om Covid-19 i Kina, arrestert? Ingen har hørt fra henne siden 29. mars. I to uker har Ai Fen vært utilgjengelig etter å ha gitt intervjuer hvor hun kritiserte Beijing for sensur av informasjon om koronaviruset, som berører hele verden.

Det var 60 minutes Australia som meldte at det var uråd å få tak i Ai Fen, sjef for akuttavdelingen ved Wuhan-sykehuset. Reporters Without Borders (RSF) ber de kinesiske myndighetene om å raskt avklare situasjonen hennes.

Det er mange som vil vite hvor Ai Fen er.

Dette må Norges statsminister ta tak i. Ring din gode venn Xi Jinping, Erna Solberg!

Vi venter nå på handling. Statsministeren kan varsle det norske folk på Facebook-siden sin når hun har kontaktet Kinas øverste leder, som er hennes kollega i «global governance». Vi vil vite hvordan dr. Ai Fen har det og hvor hun er. Og hvordan hun følges opp. Slik at hun ikke blir drept, torturert eller på andre måter straffet for å varsle om faren ved Covid-19. NB! Det haster.

Det var det australske TV-programmet «60 minutes» som først rapporterte 29. mars at Ai Fen, sjefen for akuttmottaket ved Wuhan sentralsykehus, nå er savnet. Tilsynelatende som et resultat av hennes kritikk av sensur i forbindelse med informasjon om Covid-19 og smittefaren. Dr Ai Fen ga et intervju hun til Ren Wu, et magasin som er en del av People’s Daily-gruppen.

Reporters Without Borders (RSF) skriver:

Nummeret som inneholdt intervjuet, publisert 10. mars, ble raskt fjernet fra aviskiosker. Intervjuet ble også slettet fra magasinets nettsted, men var allerede blitt kopiert av internettbrukere som fortsatte å spre det.

Ai Fens familie og kolleger frykter at hun er blitt arrestert som et resultat av Ren Wu-artikkelen. Radio Free Asia, som sponses av USAs regjering, bekrefter også at den ikke har klart å kontakte henne.

Erna Solberg, som er så opptatt av fremme sin gode moral, som da hun ville hente en IS-kvinne til Norge, bør nå vise om hun virkelig har moral. Har hun det, tar hun en telefon til sin gode venn Xi Jinping og spør hvor dr. Ai Fen er. Solberg fremmer i enhver sammenheng internasjonalt samarbeid, så en telefon til hennes internasjonale venn i Kina skulle være grei å ta.

For å forsikre seg om at svaret ikke er falskt, kan Solberg henstille til at Ai Fen er ønsket som rådgiver for Folkehelseinstituttet i Norge, slik vil norske myndigheter kunne følge opp og være jevnlig i kontakt med henne. Det vil forøvrig også være en diplomatisk måte å håndtere saken på. Ganske enkelt be om at Ai Fen er ønsket som rådgiver for Norge.

Hvis Erna Solberg mener noe som helst alvor når det gjelder snakk om menneskerettigheter og ønsker å vise at det ikke er bare hule ord hun sprer i festmiddager, bør hun engasjere seg nå.  For en lege som ønsket å varsle oss alle om faren vi nå står med begge bena midt opp. En kvinne som risikerte sitt eget liv for å varsle oss andre. For en fare som har kostet omlag 100.000 liv så langt, og påført oss den største økonomiske krisen vi har hatt siden 1930-årene.

Hvis Erna Solberg ikke foretar seg noe, betyr det at hun synes det er greit å å kaste legen som ville varsle oss om faren ved Covid-19, under bussen, og at hun er uten ryggrad.

Etter at Norge gjenopptok sin politiske forbindelse med Kina i 2016, med en heller servil avtale, sa daværende utenriksminister Børge Brende til VG at Norge at avtalen gir muligheter for å ta opp diskusjoner hvor Norge ikke er enige med Kina.

Nå vil vi se om denne uttalelsen står til troende. Solberg og utenriksminister Eriksen Søreide som kjemper for en plass i Sikkerhetsrådet, må ha såpass guts at de er istand til å si fra om en så alvorlig sak som gjelder varsleren om Covid-19 til Kinas ledelse. Hvis ikke de foretar seg noe, har de ingenting i Sikkerhetsrådet å gjøre.

Man må ikke la seg lure:

Ai Fens konto på den kinesiske plattformen for sosiale medier Weibo er fortsatt aktiv, og noen få betryggende meldinger er lagt ut på den. Men det blir stilt spørsmål ved om de er ekte, for det kinesiske politiet tvinger ofte innsatte til å avsløre passordene sine. Tre journalister og tre politiske kommentatorer er også blitt arrestert i forbindelse med koronavirus-epidemien de siste to månedene.

Det var Ai Fen og en gruppe andre leger som 30. desember første gang slo alarm om at et virus var blitt observert i Wuhan som lignet på det som forårsaket SARS-epidemien i 2003, da 8000 mennesker ble smittet og mer enn 800 døde, hovedsakelig i Kina.

Det kunne ha reddet mange liv, men slik gikk det ikke:

«I intervjuene har Ai Fen sagt at Kinas sensur forsinket tiltak mot koronavirus-krisen og derfor bidro til spredning i Kina», sier Cédric Alviani, sjef for RSFs Øst-Asia-kontor. «Vi oppfordrer de kinesiske myndighetene til å vise den største åpenhet om situasjonen hennes, og hvis hun er blitt arrestert, til å umiddelbart løslate henne og alle andre journalister og informasjonskilder som er internert i Kina.»

Kina har mye på samvittigheten:

Åtte av legene, inkludert Li Wenliang, som senere døde av viruset, ble arrestert 3. januar for angivelig å ha spredt «falske rykter».

Som det ble sagt på Document for noen dager siden: De kinesiske heltene skal aldri glemmes.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!