Sakset/Fra hofta

Før koronaens tid. USAs president Donald Trump poserer for et bilde med Kinas president Xi Jinping før deres bilaterale møte under G20-lederens toppmøte i Osaka, Japan, 29. juni 2019. Nå skjerpes tonen. I tur og orden har Trump fått støtte for sin kritikk av WHO og Kina fra lederen for justiskomiteen i Senatet, Lindsey Graham, visepresident Mike Pence, utenriksminister Mike Pompeo og handelsrådgiver Peter Navarro. Sistnevnte varsler også om at USA ikke lenger vil tolerere at Kina bruker FN til sine formål. Dette er ikke bare en ordkrig, dette er et alvorlig varsel om en kommende kamp – i første rekke økonomisk og politisk –mot Kina og FN, så snart koronapandemien er under kontroll. Erna Solberg ser ikke ut til å forstå alvoret. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix

Den amerikanske administrasjonen trapper opp kritikken mot Verdens helseorganisasjon (WHO), mot FN og mot Kina. Onsdag kalte President Trumps handelsrådgiver, Peter Navarro, WHO-sjefen for Kinas marionette. Erna Solberg og Frankrikes president Macron går motsatt vei.

Tirsdag truet USAs president Trump med å kutte i midlene til FN-organisasjonen, der USA er den største enkeltgiveren med 450 millioner dollar. Onsdag svarte WHO-sjefen høyst udiplomatisk:

“If you don’t want many more body bags you refrain from politicizing it – please quarantine politicizing COVID,” WHO Director Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus told reporters in a lengthy answer when asked about Trump’s criticism of the agency. A day earlier, the U.S. president had threatened to cut off funding.

«Hvis du ikke vil ha mange flere likposer, avstår du fra å politisere det – vennligst sett  politiseringen av COVID i karantene,» sa WHO-direktør Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus til journalister i et langt svar, da han ble spurt om Trumps kritikk av byrået. Et døgn tidligere hadde den amerikanske presidenten truet med å kutte av finansieringen. (The Hill)

Kritikk mot WHO

Onsdag kveld trappet den amerikanske administrasjonen opp kritikken av WHO enda et hakk. Først ved president Trump på hans daglige pressekonferanse om koronaviruset.

– Vi tok en avgjørelse mot WHO. Så når han sier at vi ikke skal politisere, er det jo han som politiserer. Jeg kan ikke tro at han snakker om politikk. Kina bruker 42 millioner og vi bruker 450 millioner, og alt ser ut til å gå Kinas vei. Det er ikke rettferdig overfor oss eller resten av verden, sa Trump. (NTB)

Utenriksminister Mike Pompeo fulgte opp, på samme pressekonferanse.

– Vi vurderer finansieringen til WHO. Vi må sørge for at alle typer organisasjoner fungerer og leverer på det de skal levere på. I tilfelle med WHO har de ikke gjort det, sa Pompeo. (NTB)

I et intervju på Hannity fulgte visepresident Mike Pence opp.

«Literally at the time President Trump stood up the coronavirus task force in January and suspended all travel from China, just days before that, the World Health Organization was continuing to diminish the threat of the coronavirus and its impact in China,» Pence added. «We’ll get to the answers of that and we’ll create accountability, just like the American people would want us to do.»

– Nesten samtidig som president Trump opprettet arbeidsgruppen for coronaviruset i januar, og som han suspenderte alle reiser fra Kina, bare noen dager før, fortsatte Verdens helseorganisasjon å bagatellisere trusselen fra koronaviruset og dets innvirkning i Kina, la Pence til. Vi skal finne svarene på det, og vi vil skape ansvarlighet (stille dem til ansvar), akkurat som det amerikanske folket ønsker at vi skal gjøre. (Fox News)

Den ukjente «krigeren»

Det skarpeste skytset, kom fra en av president Trumps lengstsittende og mest lojale rådgivere, handelsrådgiver, Peter Navarro. I programmet The Story med Martha MacCallum på USAs største rendyrkede nyhetskanal (5. størst totalt), to og en halv gang større enn CNN, Fox News, begrenset han seg ikke bare til å kritisere WHO. Også FN og Kina fikk høre det.

White House economic adviser Peter Navarro told «The Story» Wednesday night that China has its sights set on controlling various United Nations agencies like the World Health Organization (WHO), and is using the WHO’s current director-general as a surrogate.

– Onsdag kveld sa den økonomiske rådgiveren i Det hvite hus, Peter Navarro, til The Story at Kina har som mål å kontrollere forskjellige FN-organer som Verdens helseorganisasjon (WHO), og at de bruker WHOs nåværende generaldirektør som en marionette.

«The U.N. itself has 15 specialized agencies, including the WHO,» Navarro told host Martha MacCallum. » … What China has been doing very aggressively over the last decade is to try to gain control of those by electing people to the top. It already controls five of the 15, also, by using proxies, colonial-like proxies, like Tedros [Adhanom Ghebreyesus] at the WHO.»

– FN har 15 spesialiserte organisasjoner, inkludert WHO, sa Navarro til verten Martha MacCallum. … Det Kina har gjort veldig aggressivt det siste tiåret, er å prøve å få kontroll over disse ved å velge topplederne. Kina kontrollerer allerede fem av de 15, også ved å bruke fullmektiger, fullmektiger som i koloni-tiden, slik som Tedros [Adhanom Ghebreyesus] hos WHO. (Fox News)

Økonomiprofessoren Peter Navarro (70) er nok ukjent for de fleste her hjemme, men i USA er han kjent for at han allerede i 2011 advarte mot Kinas voksende økonomiske makt med boken «Death by China: Confronting the Dragon – A Global Call to Action«. Denne boken ble også laget som en dokumentarfilm i 2012, med Martin Sheen i hovedrollen. Både boken og filmen er et flengende angrep på Kinas utnyttelse av medlemsskapet i Verdens handelsorganisasjon (WTO), og deres kyniske tilsidesetting av miljøvern og menneskelige rettigheter.

Navarro sluttet seg til Trumps valgkampanje i 2016, og etter valget ble han utnevnt til en ny stilling som sjef for Det hvite hus’ nasjonale handelsråd. I april i 2017 ble han også utnevnt til leder for Rådet for handels- og produksjonspolitikk (OTMP). Oppgavene til dette rådet er som tatt utav Trumps valgprogram. Et program som varslet et oppgjør med president Obama og de store selskapenes mangeårige utflytting (outsourcing) av amerikansk industri til Kina. Det var, som vi vet, det som ga Trump seieren i presidentvalget.

«The mission of the OTMP is to defend and serve American workers and domestic manufacturers while advising the President on policies to increase economic growth, decrease the trade deficit, and strengthen the United States manufacturing and defense industrial bases.»

«Oppgaven til OTMP er å forsvare og betjene amerikanske arbeidere og innenlandske produsenter, samtidig som han gir presidenten råd om politikk for å øke den økonomiske veksten, redusere handelsunderskuddet og styrke USAs industrielle og forsvarsindustrielle baser. (Wikipedia)

Så, denne uken, ble det kjent at Navarro allerede i januar var den som fikk sin sjef Trump til å forstå at koronaviruset kunne bli ødeleggende, ikke bare for USA, men også for hele verden.

President Donald Trump ble i slutten av januar advart av sin nære rådgiver Peter Navarro om at koronaviruset kunne koste en halv million amerikanere livet og koste USA nesten 6000 milliarder dollar. (DN)

Solberg og Macron støtter WHO

Dette er tydeligvis ikke noe vår FN-frelste statsminister Erna Solberg og hennes rådgivere har fått med seg. Som et ekko av Frankrikes president Emmanuel Macron, som har takket ja til korona-hjelp fra Kina – som igjen kjemper for å få innpass for Huawei i Frankrike –  ga hun natt til onsdag full støtte til WHO i et intervju med Christine Amanpour på kanalen nesten alle i Norge tror er så viktig, CNN.

Statsminister Erna Solberg (H) mener Verdens helseorganisasjon heller bør styrkes for å møte framtidige utfordringer

– Jeg mener vi må bygge opp WHO i framtiden slik at de kan respondere enda raskere på kriser. Dette er en pandemi, og globale problemer må løses på et globalt nivå og ikke hvert land for seg selv, sa Solberg i et intervju med CNN onsdag kveld norsk tid.

Hun mener WHO etter ebolakrisen i 2014 blitt i stand til å snu seg rundt raskere og jobbe mer effektiv. Dessuten har organisasjonen gjort fattige land i stand til å bygge opp et bedre helsevesen. (NTB)

Denne for Norge potensielt meget risikable holdningen, må enten skyldes regjeringens kostbare og risikable kampanje for å sikre seg en plass i FNs sikkerhetsråd, eller ren og skjær inkompetanse.

Les også:

Ønsker du å holde deg oppdatert på andre og viktigere ting enn å legge til rette for vindkraft og globalisme, slik norske politikere og presse gjerne gjør, bør du lese og støtte Document. Nye tider er på gang. Vi holder deg med lesestoff du blir klokere av.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!