Sakset/Fra hofta

Med et bredt smil hilste den gamle marxisten og leder av Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, på sin gamle venn og president i Kina, Xi Jinping, i Folkets store hall i Beijing, 28. januar, 2020. Det var etter pandemien var et faktum. Denne mannen har altså fått en brobyggerpris i Norge. Foto: Naohiko Hatta/Pool via REUTERS/NTB Scanpix

Norsk-pakistanerne i 14. augustkomiteen vil gi årets «Brobyggerpris» til WHOs leder Tedros Adhanom Ghebreyesus. Sjelden har en pris vært mer umusikalsk. Han har ikke bygget broer, kanskje med unntak av sine egne, til Kina.

Juryen skriver (til NTB) at han «tildeles Brobyggerprisen 2020 for sitt arbeid å sikre rett til gode helsetjenester».

Akkurat, ja. Så mannen som ledet WHO og som under hans ledelse ukritisk formidlet Kinas egne, uetterrettelige og falske opplysninger om pandemien som fortsatt holder verden i kne, skal altså belønnes?

– Juryen har spesielt lagt merke til den konkrete, verdifulle og målrettede kamp som Tedros Adhanom Ghebreyesus fører for at alle skal ha rett til gode helsetjenester. Han viser gjennom sitt lederskap hva menneskerettigheter og likestilling handler om i praksis. Tedros Adhanom Ghebreyesus motiverer hele verden til å kjempe mot Covid-19 og Ebola via vitenskapelig og faktabasert arbeid, heter det i juryens begrunnelse. (NTB)

Utrolig.

Har komiteens jury vært koronanedstengte og fullstendig avsondret fra alt av nyheter det siste halve året? Hvordan kan de ellers komme med en så himmelropende bunnfalsk lovprisning av denne mannen, med dette rullebladet?

  1. Han er ikke lege, men samfunnsmedisiner med spesiale i infeksjonssykdommer
  2. Han var/er medlem av den marxistiske frigjøringsbevegelsen TPLF
  3. Som utenriksminister i Etiopia i årene 2012-16 bidro han til å skaffe landet en gjeld på 13 milliarder USD til… nettopp Kina
  4. Som nyvalgt leder av Verdens helseorganisasjon i 2017 utnevnte han ingen andre enn Robert Mugabe til «Goodwill Ambassador». Dette skandaløse utnevnelsen ble senere omgjort.
  5. 14. januar, måneder etter at Kina fikk sine første tilfeller av koronaviruset (antatt 17. november i fjor), fremmet WHO et kinesisk påstand via Twitter om at det ikke var «noen klare bevis på menneske-til-menneske overføring.» I mellomtiden gikk sykdommen ut av kontroll. WHO-tweeten kom et døgn før den antatt første smittede til USA, fløy fra Wuhan til staten Washington.

Det er som kommentatoren Robert Snowdon skriver i The Telegraph:

… – enten er WHO fantastisk korrupt, eller så drives organisasjonen av mennesker som har gått fra vettet. Det er ingen trøstende tanke når organisasjonen har jobben med å beskytte helsen til alle på planeten. (The Telegraph)

Nemlig.

Nøkkelen til å forstå denne meningsløse utnevnelsen ligger i å se på hvem som står bak.

Fotomontasje: Denis Balibouse (Reuters)/Document

14. augustkomiteen er en norsk-pakistansk oppfinnelse, ledet av den mangeårige Høyre-politikeren  Aamir J. Sheikh. Den favner langt ifra alle norsk-pakistanere, men er en liten, norsk front i kampen for å hindre at for mange norsk-pakistanske velgere forsvinner over til rivalen Khalid Mahmood og «Arbeidspartiet».

Nøyaktig hvem som sitter i juryen har vi ikke klart å bringe klarhet i, men slik beskriver komiteen seg selv:

14. augustkomiteen ble dannet i 2003 for å feire Pakistans nasjonaldag i Norge. Komiteen er svært opptatt av likestilling og inkludering av kvinner og barn i feiringen av ulike kulturaktiviteter og arrangementer. Videre jobber komiteen målrettett for å minske avstanden mellom den norskpakistanske befolkning og det norske samfunnet. Komiteen skal delta aktiv i samfunnsdebatter for å minske avstand og misforståelser.

«Minske avstand og misforståelser«, altså.

Vel, selv om komiteen tidligere har delt ut prisen til kong Harald, statsminister Erna Solberg, Leo Ajkic, tidligere biskop Ole Kvarme, skuespiller Angelina Jolie, tidligere fredsprisvinner Malala Yousafzai og Skam-stjerne Iman Meskini, så må det være lov å si at de har feilet grundig i år.

I rettferdighetens navn tar vi med at norskpakistanerne også vil dele ut en brobyggerpris til friidrettsutøveren Ezinne Okparaebo, for «sin verdifulle og målrettede kamp for å bekjempe rasisme i idretten og motivere flere minoritetskvinner og barn til å satse på idretten».

Ezinne Okparaebo er en blid nigeriansk-født sprinter, som i det minste prøver å bygge broer med sitt program Ezinne Athletics. Programmet er særlig tilrettelagt for jenter i alderen 10-16 år og med flerkulturell bakgrunn, og det har «som formål å styrke, integrere, og gi håp for jenter i generasjoner fremover. Tilbudet er et lavterskeltilbud og er dermed gratis.»

Hun fortjener en pris for sitt tiltak. Synd at hun havnet i selskap med Ghebreyesus.

Når prisene skal deles ut, er ikke godt å bli klok på, for i NTBs melding oppgis det to datoer:

Brobyggerprisen deles ut av 14. august-komiteen i forbindelse med Pakistans nasjonaldag.

Prisene vil overrekkes 22. september på Grand Hotel.

5 Shocking Facts About WHO Chief Tedros Adhanom Ghebreyesus

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal: