Nytt

Snøfall og virus i Beijing 6. februar. Foto: Carlos Garcia Rawlins/Reuters/Scanpix

Legen som var blant de første til å slå alarm om det nye coronaviruset, har selv dødd av viruset, opplyser sykehuset hvor han var ansatt.

Li Wenliang ble arrestert av myndighetene da han forsøkte å slå alarm. Dette har kommet frem og setter myndighetene i et dårlig lys. Folk stoler ikke på informasjonen som gis.

A Chinese doctor who got in trouble with authorities in the communist country for sounding an early warning about the coronavirus outbreak died Friday after coming down with the illness, a hospital reported.

The Wuhan Central Hospital said on its social media account that Dr. Li Wenliang, a 34-year-old ophthalmologist, was “unfortunately infected during the fight against the pneumonia epidemic of the new coronavirus infection.”

“We deeply regret and mourn this,” it added.

I samme øyeblikk som sykehuset varslet at doktor Li var syk, eksploderte sosiale medier. I løpet av en halv time kom det inn 500.000 meldinger.

– Han ble dessverre smittet i kampen mot lungebetennelsesepidemien forårsaket av det nye coronaviruset. Vi beklager det dypt og sørger, heter det i en melding sykehuset har lagt ut i sosiale medier i Kina.

Folkehelt

Li var spesialist på øyesykdommer. 34-åringen ble smittet av Wuhan-viruset etter å ha behandlet noen av de første tilfellene. Ifølge BBC har hans innsats for å advare om viruset gjort ham til folkehelt i Kina til tross for at han fikk problemer med politiet og ble anklaget for ryktespredning.

I slutten av januar fortalte Li selv om det som hadde hendt i det sosiale mediet Weibo – fra sykesenga på sin egen arbeidsplass.

Li behandlet sju pasienter som hadde det nye coronaviruset, og merket seg at sykdommen viruset forårsaker lignet lungesykdommen Sars.

Da han ble klar over det, sendte han advarsler i en privat meldingsgruppe med tidligere klassekamerater der han oppfordret dem blant annet til å advare familien.

Korreks

Politiet reagerte da skjermdump av meldingene hans ble spredt på internett. Det fikk politiet til å reagere, og Li fikk korreks.

– Jeg ville bare be klassekameratene mine om å være forsiktige, sa Li til CNN for noen dager siden. (NTB)

 

Chinese doctor who sounded the alarm about the virus dies