Den amerikanske ambassadøren Richard Grenell har sendt et brev til en rekke tyske selskap og minnet dem om at sanksjonene mot Russland, Iran og Nord-Korea.

Den tyske regjering liker innblandingen fra USA dårlig, men for USA handler dette om europeisk sikkerhet.

Tyskland vil bli mer avhengig av russisk gass, og Ukraina og Polen vil miste milliardinntektene som følger med at gassen transporteres over deres territorium. Gitt konflikten mellom Putin og Ukraina kan det være Russland skrur igjen gassen. Hvor sannsynlig er det at Tyskland gjør noe annet enn å komme med verbale protester?

Man kan argumentere for at Trump ser helheten ii Europas forsvar, mens Tyskland er mest opptatt av seg selv.

Det gjør ikke Trump mer populær i Berlin.

 

– Vi minner om at ethvert selskap som opererer innenfor den russiske sektoren for energieksport via rørledninger, er i fare for å rammes av amerikanske sanksjoner, heter det i brevet fra Grenell, som er en nær alliert av president Donald Trump.

Ambassadøren understreker at brevet «ikke er ment som en trussel, men som en klar påminnelse om USAs politikk».

– Det eneste som kan oppfattes som utpressing i denne situasjonen, vil være om Kreml får makt over framtidige gassforsyninger, skriver han. (..)

En rekke utenlandske selskap deltar i byggingen av Nord Stream 2, blant dem tyske Wintershall og Uniper. Franske Engie, østerrikske OMV og nederlandsk-britiske Shell er også involvert i prosjektet, sammen med russiske Gazprom. (..)

Kombinert med den planlagte TurkStream-rørledningen over Svartehavet, vil Nord Stream 2 gjøre dagens rørledning gjennom Ukraina overflødig. (..)

– Støtte til bygging av disse to rørledningene vil aktivt undergrave Ukrainas og Europas sikkerhet, mener Grenell. (..)

Flere østeuropeiske EU-land er bekymret over Nord Stream 2-rørledningen, blant dem Polen, noe som i forrige måned fikk EU-parlamentet til å ta avstand fra prosjektet.

Angela Merkel, som får støtte fra Frankrike og Østerrike, fastholder at rørledningen utelukkende er et økonomisk prosjekt som vil sikre Europa billigere og mer pålitelige gassleveranser.

– Europeisk energipolitikk bør avgjøres i Europa, ikke i USA, sa utenriksminister Heiko Maas i forrige uke.

Venstrepartiet Die Linke tar også avstand fra den amerikanske ambassadørens utspill og ber regjeringen i Berlin kalle Grenell inn på teppet for å overbringe en formell protest. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.