Foto: Dmitry Lovetsky/AP/NTB

USAs utenriksdepartement advarer Tyskland mot å bygge ferdig gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland.

– Nord Stream 2 og den andre Turk Stream-ledningen er utviklet for å øke Russlands innflytelse over våre allierte og våre partnere, og disse gassrørledningene undergraver transatlantisk sikkerhet, sa det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Ned Price onsdag.

Price sa at USA kommer til å fortsette å følge med på byggingen av Nord Stream 2, som antas å være 90 prosent fullført allerede. USA kan komme til innføre sanksjoner dersom Nord Stream 2 ferdigstilles, advarer han.

USA mener at prosjektet vil undergrave Europas energisikkerhet ved å gjøre Tyskland og andre USA-allierte for avhengig av russisk energiforsyning.

Tysklands regjeringssjef Angela Merkel står fast ved at Nord Stream 2 skal fullføres.

Gassrørets tilhengere har dessuten anklaget USA for å være opptatt av å kunne selge sin egen gass til Europa.

Russlands ambassadør til Berlin, Sergej Netsjajev, mener påstandene om europeisk avhengighet av russisk gass er ubegrunnet.

– Det finnes flere leverandører og forsyningsruter. Ingen har monopol, skrev han i en kronikk i Berliner Zeitung onsdag.

Han viste også til at den forrige administrasjonen i Washington forsøkte å stoppe prosjektet.

– Vi håper at den nye regjeringen i USA vil respektere sine partnere og internasjonale handelsprinsipper, skrev han.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.