Berlin og Moskva har nylig hatt en diplomatisk disputt med gjensidige utvisninger. Bakgrunnen var at russerne skjøt en tsjetsjener i Berlin. Å skyte en motstander på et annet lands territorium er noe stater vokter seg for, men Putin har nærmest gjort det til en vane. Foto: John Macdougall og Yuri Kadobnov/AFP/Scanpix 

Trump og Kongressen er enig om sanksjoner mot den russiske gassrørledningen Nordstrøm 2 og Turkstream som går gjennom Tyrkia. Det stemmer svært dårlig med at Trump skulle være i lomma på Putin.

Ingenting treffer Moskva hardere enn energisanksjoner.

Men storyen ødelegger Demokratenes kjør mot Trump for å være Putin-vennlig.

Under høringene i Representantenes hus nylig måtte selv Demokratenes vitner innrømme at Trump hadde gitt ukrainerne panserbrytende våpen. Obama ga dem ulltepper.

Trump-administrasjonen har lenge advart Tyskland mot energiavhengighet av russerne, men tyske selskaper og regjeringen har vendt det døve øret til. Nå viser Trump at han mener alvor.

President Donald Trump signerte fredag en lov som inneholder sanksjoner mot Nord Stream 2, en gassledning som skal forsyne Tyskland med russisk gass. (…)

Russland og Kina fordømte sanksjonene allerede da de ble behandlet i Kongressen, mens Tyskland har beklaget dem. President Vladimir Putin har lovet gjensidige tiltak.

Loven gir Trump 60 dager til å innføre sanksjoner mot skip som legger rør i Østersjøen eller utenlandske personer som bistår fartøyene. Sanksjonene rammer også byggingen av TurkStream til Tyrkia, en annen russisk gassledning.

Nord Stream 2 er ventet å være i drift i løpet av de neste månedene.

Rørledningen går under Østersjøen, gjennom dansk farvann sørøst for Bornholm og skal frakte gass direkte fra Russland til Tyskland.

En rekke utenlandske selskap deltar i byggingen, blant dem tyske Wintershall og Uniper. Franske Engie, østerrikske OMV og nederlandsk-britiske Shell er også involvert i prosjektet, sammen med russiske Gazprom. (NTB)

Byggingen av Nordstrøm 2 er et strategisk valg. Det markerer en avstand til USA. Det snakkes mye om at Trump har distansert seg fra NATO. Han sa noen ukloke ting i valgkampen, men har siden arbeidet for å styrke NATO med bedre byrdefordeling.

Heller ikke det har Tyskland vært med på. Det tyske forsvarsbudsjettet har stått stille. Det er en demonstrativ handling. Forsvarsminister var Ursula von der Leyen som nå er EU-kommisjonens president. Tyskland markerer uavhengighet fra USA og med sin sterke stilling i EU, på vegne av Europa. Det er et valg som får følger, også for en energinasjon som Norge, med en statsminister som har lagt seg kloss opp til Merkel.

Merkel legger eggene i samme hatt. Tyskland vil ikke ha handlefrihet til å trosse Putin hvis han gjør noe drastisk, som invasjonen av Krim eller Øst-Ukraina.

Politikere med lang erfaring som Merkel vet dette.

Det tyske handelskammeret har også tatt til orde for at Tyskland sammen med EU bør svare med tilsvarende sanksjoner mot USA.

Strategi handler om de viktige tingene, ikke ord. Energi er avgjørende for et industrisamfunn. I en krisesituasjon er energi avgjørende. Det holder hjulene i gang, husene varme og gjør at man kan forsvare seg.

 

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.