CEO for Rosneft, Igor Setsjin er en av Russlands mektigste menn. Der Putin går, går Setsjin.  Setsjin tilhører den aller innterste krets. Dette er mannen Eldar Sætre skal gjøre business med. Men Sætre har ikke de kort på hånden som Setsjin har og forretningene skal skje på Setsjins hjemmebane. Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Reuters/Scanpix

 

Å gå inn i Russland er ikke som å investere i et hvilket som helst annet land. Det vet selvsagt Equinor og det må ligge en strategisk vurdering bak.

Equinor har ikke gjort dette på impuls. Det er en veloverveid beslutning. Men hva får Equnior til å gå inn i Russland sammen med Rosneft?

Olje er Putins eget revir. Hvis du går til sengs med Rosneft er du married to the mob. Det er visse ting du ikke kan gjøre. Det er visse ting du ikke kan si.

Jonas Gahr Støre hadde sett for seg et større samarbeid i utviklingen av sokkelen i nord. Det ble ikke noe av. Putin invaderte Krim og senere Ukraina. Det ødela planene.

Siden Trump ble valgt har forholdet til Russland vært vanskelig. Demokratene har blitt et krigsparti. Skulle Trump tatt dem på ordet ville vi hatt en ny kald krig.

Men oppmerksomheten om Russland står ikke i forhold til deres rolle som annen divisjons-land. Russland har ikke økonomi til å bære frem de drømmer Putin måtte ha.

Den tyngde Russland måtte ha skyldes energi-eksport. Gjør man seg avhengig av russisk gass får det konsekvenser for sikkerhetspolitikken. Tyskland har ikke støttet opp under Ukraina. Det er det Trump som har gjort. Putin har ingen grunn til å frykte Merkels Tyskland.

Med Nordstrøm 2 blir importen av russisk gass doblet. Merkel har det bare i munnen. Energi er de harde realiteter.

Det er denne sfæren Equinor beveger seg inn i, samtidig som USA markerer at det mener alvor med sin motstand mot russisk gass.

Tysk dialoglinje er et annet ord for antiamerikanisme.

Putin har en forkjærlighet for å likvidere sine motstander enten det er i Storbritannia, USA eller Tyskland. Han nyter at ofrene ikke kan være trygge noe sted. Heller ikke amerikanske diplomater i Moskva:

An intruder broke into the home of a U.S. defense official in Moscow and killed his dog during President Obama’s first term, officials told Rogin. (….)

Numerous diplomats said Russian intruders would rearrange furniture or turn on lights and televisions in their homes before leaving, according to a series of memos reviewed by Washington Post columnist Josh Rogin. One diplomat accused an intruder of defecating on his carpet.

Norske medier følger i liten grad med på risikoene forbundet med å innlate seg med Putin.

Har norsk UD vært inne i bildet? Det ville vært merkelig om ikke UD var forespurt. Samarbeid med Rosneft har utenriks- og sikkerhetspolitiske implikasjoner. Telenors eierandel i Vimpelcom burde vært en lærepenge.

Hvis Norges flaggskip-selskap skulle inn på russisk side burde Norge hatt USA i ryggen. Det kan vi ikke ta for gitt.

Den norske stat surfer på Trumps utenrikspolitiske seire. USA er for første gang energi-eksportør og kan dermed sørge for en sikkerhet i markedet. Men Norge gjør som før – tar pengene – og sparker USA på skinnleggen.