Iført en purpurrød jakke, en farge for eliten siden Romerrikets tid, strålte Angela Merkel da hun ble tildelt Tysklands høyeste ære, Verdienstorden der Bundesrepublik Deutschland, som takk for sine 16 år som forbundskansler.

Dette var hennes første opptreden på tv siden hun forlot kontoret sitt for over et år siden, skriver Wall Street Journal.

Så selv om Merkel er politisk død, så er hun ikke begravet.

Denne ordenen deles ut for spesielle prestasjoner innen politikk, økonomi, kultur etc. Selve storkorset i denne ordenen, som Merkel ble tildelt, er kun delt ut to ganger tidligere: Til Konrad Adenauer, Tysklands første kansler etter andre verdenskrig, og til Helmut Kohl, Merkels mentor.

Så hva kan man si om Merkels politiske prestasjoner?

Muligens startet hun godt, og ble svært populær i Tyskland. Så kom krisene, som Merkel selv har bidratt sterkt til.

Først kom finanskrisen og den økonomiske krisen i Hellas. Senere kom migrantkrisen i 2015, som eksploderte etter at Merkel inviterte hele verden til Europa. Så stengte hun ned kjernekraftverkene og gjorde Tyskland avhengig av russisk gass og olje.

De aller siste kjernekraftverkene er nå stengt ned, og Tyskland har over et dusin kullkraftverk i drift for å skaffe energi når vinden ikke blåser. Slik fungerer det grønne skiftet.

Grønt skifte i Tyskland: 14 kullkraftverk går for fullt

Migrantkrisen og energikrisen er i stor grad skapt av Merkel, og konsekvensene for både Tyskland og andre europeiske land er katastrofale. Norge kunne valgt å slippe unna denne selvskadingen, men våre politikere beundret Merkel.

Derfor har politikerne påført Norge massemigrasjon, og energilandet Norge opplever skyhøye strømpriser, inflasjon og en krone som stuper i verdi.

Under Merkels ledelse forfalt det tyske forsvaret, men i stedet for å virkelig bygge opp sitt eget forsvar i en usikker geopolitisk situasjon, pøses midlene inn i Ukraina.

Earlier this month, Berlin announced a new $3 billion military aid package to support Ukraine in its fight against Russia.

Flere anklager Merkel for å ha bidratt til å motivere Russland til å invadere Ukraina for fullt, siden Merkel forsøkte å doble importen av gass fra Russland etter at Putin tok Krim i 2014, samtidig som russerne startet krigen i Donbas-regionen.

I fjor sa Merkel at Putin hadde fortalt henne etter annekteringen av Krim at han ønsket å ødelegge EU. Allikevel lot hun planene om Nord Stream 2 fortsette, og tyskerne lo av advarslene til Donald Trump.

In the face of protests from the U.S. Merkel’s government also approved the sale of Germany’s largest gas storage facilities to Russia’s state-controlled gas giant Gazprom.

Merkel har etter at hun gikk av forsvart rørledningene til Russland, siden det kun handlet om business, siden russisk gass kostet en tredjedel av flytende naturgass (LNG).

Men Anders Fogh Rasmussen advarte Merkel mot å bli for avhengig av russisk gass da han var generalsekretær i Nato. Han sa at for Putin handlet det ikke om business, men om å opprette et geopolitisk våpen.

Illusjonene til Tysklands eliter knuses, tilliten forsvinner

Flere av Merkels tidligere allierte, som tidligere statsråd Wolfgang Schäuble og forbundspresident Frank-Walter Steinmeier, har kritisert Merkels politikk overfor Russland, og beklaget seg for sine roller i disse avgjørelsene.

They believe that Merkel’s policies empowered Putin without setting boundaries to his imperial ambitions.

Annegret Kramp-Karrenbauer var forsvarsminister under Merkel, og har kritisert den manglende viljen til å oppfylle sitt løfte om å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret. Hun var også motstander av Nord Stream 2.

Selv NTB-AFP innser at krigen i Ukraina har svekket Merkels rykte, og noterte i desember at støtten til henne som en sterk forsvarer av vestlige liberale verdier hadde forfalt.

– Ett år senere er verden i brann, Russland har invadert Ukraina, bensin- og gassprisene har skutt i været, og Tyskland frykter vinteren. Angela Merkel har gått fra forbilde til medskyldig, fra et eksempel på kriseledelse til å forårsake en krise, skriver Alexander Osang fra nyhetsmagasinet Der Spiegel.

Akkurat slik er virkeligheten: Merkel har ikke forhindret kriser, hun har skapt kriser. Dette er lett gjenkjennelig for nordmenn som har opplevd ledere som Solberg og Støre.

Men Merkel erkjenner ingen feiltagelser, og ville ikke gi noen kommentar til WSJ. Merkel hadde den samme idéen som USA har hatt overfor Kina: at ved å handle med diktaturer kan man skape demokratisk utvikling. Realitetene i dag viser hvor feil de tok, alle disse optimistene.

Da Zelenskyj inviterte Merkel til å besøke Bucha, som ukrainerne hevder er åsted for russiske krigsforbrytelser, så fant Merkel ingen grunn til å reagere på henvendelsen.

Også Joachim Gauck, som var Tysklands forbundspresident i 2014, mener at Merkel gjorde en stor tabbe da hun økte importen etter Putins aggressive opptreden i 2014.

– Some people recognize their mistakes earlier, and some later.

Merkel blokkerte Nato-medlemskap for Georgia og Ukraina i 2008 ved veto, men hun opprettet en slags plan uten forpliktelser om fremtidige muligheter for Nato-medlemskap for de to nabolandene til Russland. Ifølge Fiona Hill, som tidligere jobbet som rådgiver for USAs president om Russland fra sin stilling i Sikkerhetsrådet, sa dette var den verste av alle løsninger.

For den tentative avtalen skapte raseri i Kreml, men ingen beskyttelse for hverken Ukraina eller Georgia. Putin invaderte Georgia kort tid etter, og Ukraina fra 2014.

Dog er det fortsatt en god del tyskere som fortsatt støtter Merkel. Merkel selv lar seg inspirere av Neville Chamberlain, som ifølge Netflix-filmen «Munich – the Edge of War» forsøkte å utsette konflikten med Tyskland i 1938, slik at britene kunne bygge opp sine militære styrker.

Hun lar seg også inspirere av Barack Obama, som hun besøkte i Washington i juni 2022. Da hun returnerte til Tyskland, klaget hun over all kritikken hun ble utsatt for i hjemlandet.

– It is part of democracy to endure criticism, but my impression is that an American president who’s left office is being treated with greater respect by the public than a German chancellor.

Med en migrantkrise, strømkrise, økonomisk krise og en krig som sin arv, så bør nok Angela Merkel forvente at kritikken vil fortsette, og vokse.

Les også:

Angela Merkel har vært en katastrofe for EU, mener norsk professor

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.