Nytt

USAs president Donald Trump møter Kinas vise­stats­minister Liu He og medlemmer av den kinesiske handels­dele­gasjonen i det ovale kontoret i Det hvite hus i Washington den 22. februar 2019. Foto: Carlos Barria / Reuters / Scanpix.

God fremdrift i handelssamtalene med Kina gjør at USAs president Donald Trump utsetter den varslede tolløkningen. Det sender Asias børser opp.

– Jeg er glad for å kunne meddele at USA har tatt store steg i handelssamtalen med Kina på viktige områder som opphavsrett, teknologioverføring, landbruk, tjenester og valuta. Som et resultat av dette vil jeg utsette økningen av tollsatser som var planlagt til 1. mars, skriver Trump på Twitter.

«Våpenhvile»
Han sier det har vært en veldig god helg for de to landene, som forhandler for å unngå en opptrapping av handelskrigen. Trump sier han planlegger et toppmøte med Kinas president Xi Jinping i Florida dersom den gode fremdriften fortsetter.

I forbindelse med G20-møtet i begynnelsen av desember ble de to statslederne enige om en tre måneder lang «våpenhvile» i handelskrigen mellom landene. Den går ut 1. mars, og USA hadde i utgangspunktet varslet en kraftig øking av importavgiften på flere kinesiske varer dersom en ny handelsavtale ikke var på plass innen det. Etter planen skulle tollsatsen økes fra 10 til 25 prosent på kinesiske varer verdt 200 milliarder dollar.

Men nå ser det altså ut til at Trump vil gi forhandlerne mer tid på å få i havn en avtale. Presidenten sa ikke noe om hvor lang utsettelse det er snakk om.

Børsoptimisme
Trumps optimisme smittet over på de asiatiske børsene, som startet uken med en opptur.

Tokyo var først ute med å åpne handelen mandag, og både Nikkei-indeksen og den bredere Topix-indeksen gikk opp 0,6 prosent. I Hongkong fikk Hang Seng-indeksen samme oppsving i den tidlige handelen, mens økningen var minst dobbelt så stor på den andre siden av grensen til Kina.

Hovedindeksen i Shanghai hoppet opp 1,2 prosent etter åpning, mens i Shenzhen, Hongkongs naboby, var økningen på 1,5 prosent.

(©NTB)

 

Kjøp «Hypermoral» av Alexander Grau fra Document Forlag her!