Omgangen mellom toppolitikere er preget av den samme kyss og klem som blant urbanitter. Det er kos over hele linjen. Kos erstatter substans. Erna stråler mot Trudeau. Hun leverte på hav, kvinners utdanelse og plast. Trudeau er som svigermors drøm. Alt er fryd og gammen. Foto: Yves Herman/Reuters/Scanpix 

 

Erna Solberg lar det stadig falle bemerkninger som røper at hun ikke forstår Trump. Men det forhindrer henne ikke å belære Trump. Denne nedlatenheten har hun til felles med flere vesteuropeiske ledere. I alt de sier skinner overlegenhet gjennom.

Det kan komme til å straffe seg.

Hvem er det som holder det første toppmøte med en nordkoreansk leder hvor dagsorden er avskaffelav atomvåpen? Hvis Trump skulle klare det ingen annen har klart, vil vesteuropeerne måtte spise sin ord i seg.

De har ikke forstått noenting av Trumps unike forhandlingsstil: Overraskelser, plutselige brudd, rykk og napp.

Utspillet om at Russland burde gjeninntre som medlem av G7, var et slik sjokk som skulle bringe de andre ut av balanse. EU og Norge oppfører seg som mullahene i Teheran. De blir like indignerte og hisser seg opp.

Erna har en bergensk overlegenhet overfor Trump som hun ikke ville våget overfor noen andre. Det er verdens eneste supermakt, Norges viktigste allierte vi snakker om.

Dagen derpå er den norske statsministeren ikke spesielt imponert over Trumps opptrinn.

– USA mister politisk innflytelse i resten av verden, og de mister også posisjonen som et tyngdepunkt i arbeidet med å finne fram til globale fellesmekanismer og sette dagsordenen, sier Solberg til NRK.

Med denne karakteristikken røper Solberg at hun ikke forstår noenting av Trumps sjokktaktikk, og at hun heller ikke forstår hvorfor amerikanerne valgte Trump. Erna, Juncker og Merkel behandler det som et tilfeldig uhell.

Erna vil gjerne være egalitær, særlig på kvinners vegne. Den holdning hun legger for dagen overfor Trumps USA oser av arroganse. USA er stort på tross av Trump.

– USA som land er stort og tungt. Det er verdens rikeste land, det er verdens største militærmakt, og det er et av verdens absolutt mest innovative land. Gjennom sin teknologi og sine løsninger, og gjennom hele den store amerikanske befolkningen, så kommer det til å være et tungt land i alle internasjonale prosesser uansett, sier statsministeren.

– Men akkurat den administrasjonen som er i Washington nå, har satt seg litt på siden av dette, legger hun til.

Solberg snakker som en politiker fra SV. De overser glatt alle resultater. At USAs arbeidsledighet er på 3,8 prosent, den laveste på 18 år. At sysselsettingen blant svarte og spansktalende aldri har vært høyere, går ikke inn. Trump bedømmes ene og alene på moralistiske kriterier, som i en skjønnhetskonkurranse. I det panelet som befolkes av Merkel, May, Macron, Trudeau faller Trump gjennom: Han er en dinosaur, en gammeldags mann, med en komisk frisyre.

Erna må passe på så hun ikke havner i samme situasjon som Teresa May. Trump er lei hennes skolemesterholdning. Den viftende pekefingeren:

Donald Trump has grown frustrated with Theresa May’s “school mistress” tone, allies of the president have told The Telegraph, as it emerged the pair will not hold formal talks at the G7 summit in Canada.

The US president is said to bristle at the Prime Minister’s approach during phone calls, with Mrs May quick to get into policy details rather than wider conversation.

Trump har tatt ikke bare USA, men hele den vestlige verden, inn på en ny kurs, og Erna, May og Merkel skjønner ikke noe av det. I stedet vil de oppdra en selfmade mann på 71 år.

Good luck with that! De kommer til å få mange overraskelser.

The comments made to this newspaper chime with a report in The Washington Post on Thursday that Mr Trump sees Mrs May as too politically correct after she rebuked him over claims that parts of London have become “no-go” areas.

 

Donald Trump ‘tired of Theresa May’s school mistress tone’ and will not hold talks with her at G7

 
 

Kjøp Sir Roger Scrutons bok «Svindlere, svermere og sjarlataner» fra Document Forlag her!