Nytt

Et symbolladet bilde: Theresa May kommer til «familiefotet» på EUs toppmøte i Salzburg 20 september. Foto: Leonhard Foeger / Reuters / Scanpix

Stats og regjeringssjefene i EU ga et overraskende negativt svar på Theresa Mays Chequersplan. De ga henne en kald skulder og rev planen i filler. Dermed står forhandlingene på bar bakke.

Planen har vært kjent lenge. Det virker uforståelig at ikke EU for lengst har kommunisert sin holdning, hvis de har vært like negative hele tiden.

For bare en uke eller to siden snakket EUs president Donald Tusk pent om planen.

Hvorfor dette krasse svaret? Til syvende og sist handler det om politikk: De ledende landene i EU kan ikke tilgi britene at de stemte for Leave. Derfor skal britene få svi.

Hvis franskmennene får styre forhandlingene med tyskerne i baksetet vil det ikke bli noen forhandlingsløsning. Da blir det en hard Brexit.

EU mener fortsatt de skal tukte britene.

One figure told the Guardian that «the UK needs to have a ‘darkest hour’ moment before they will shift position. But they will have to shift their position.” While another told Politico that Mrs May «is going to have to climb down on this».

Den fundamentale forskjellen er at de kontinentale stormaktene ikke forstår, ei heller respekterer britenes avgjørelse. De ser på den som illegitim. Det har vært EU-elitens holdning til alle avgjørelser som går dem imot.

Theresa May vendte tomhendt hjem. Det kan ha vært spikeren i kista for en ordnet Brexit.