PEW gjennomfører popularitetsundersøkelser om den amerikanske president og har denne gang gjort det i 37 land med til sammen 40.000 mennesker. Som han roper i skogen får man svar: Mediene har fremstilt Trump i et så negativt lys at det må slå ut på meningsmålingene.

Likevel har målingen lyspunkter, sett fra Trumps ståsted. 55 % mener han er en sterk leder. Det er oppsiktsvekkende når man tenker på at mediene har forsøkt å fremstille ham som en ukontrollert 12-åring.

22 % i snitt tror på hans utenrikspolitikk. Det kunne vært verre. Trump er symbolet politisk korrekte elsker å hate. Han har derfor dårligst ratings i Sverige. Men hva sier det om svenskene? Dagens Sverige kunne trengt en mur.

Mens 93 prosent av svenskene stolte på at forgjengeren Barack Obama ville gjøre det rette i internasjonal politikk, sier bare 10 prosent at de har samme tiltro til Trump, et fall på hele 83 prosentpoeng.

Flertallet av de spurte svarer at de misliker flere av Trumps viktigste politiske saker, deriblant planene om å bygge en mur på grensa til Mexico.

I snitt 76 prosent av de spurte svarer at de er motstandere av en mur, og i Mexico er andelen motstandere på 94 prosent. (NTB)

Det målingen forteller er at svenskene ikke har noen følelse for hva som skjer med deres land, eller de plaprer det forventede svar.

Bare i Russland og Israel har folk høyere tiltro til Trump enn de hadde til Obama, med hopp fra henholdsvis 11 og 49 prosent til 53 og 56 prosents støtte. Størst støtte får Trump i Filippinene, der 69 prosent tror han gjør det rette i utenrikspolitikken, men der fikk Obama hele 94 prosent av befolkningens tiltro med sin politikk.

Ikke uventet faller støtten til USAs president sterkt i Canada, Mexico og muslimske land, trolig som følge av innreiseforbudet for seks overveiende muslimske land, proteksjonistisk handelspolitikk og planene om en grensemur.

Det koster å prioritere sitt eget land fremfor andres. Obama var ikke lenger Obama da han gikk av.

Trump har også et potensial i alle som mener han er karismatisk – 39 %. At langt flere  75 % – mener han er arrogant er en oppfatning som kan endres.