I likhet med en rekke andre medier i inn- og utland meldte også Aftenposten i går at et klart flertall av de spurte i en undersøkelse gav sin støtte til Trumps innreiseforbud.

57 prosent sier at de støtter at president Donald Trumps stenger grensene for syv nasjoner, 33 prosent er imot, mens ti prosent svarer «vet ikke».

Det er det amerikanske Rasmussen Reports som har undersøkt folkets reaksjoner på innreiseforbudet, basert på 1000 telefonintervjuer.

Man kunne legge til: Selvsagt gjorde de det. Vanlige mennesker er i det alt overveiende tilhengere av grensekontroll. Det er således fortjenstfullt av USAs president at han iverksetter et tiltak som de fleste amerikanerne setter pris på.

For europeere er veien kort til dette hjertesukket: Tenk om vi også hadde politiske ledere med sans for grensekontroll! Eller rettere sagt: Veien er ikke bare kort. Denne tanken brer seg som ild i tørt gress også i Europa, og det vil uunngåelig få politiske konsekvenser. Virkningen så langt er en panikk hos den europeiske politiske eliten som gjør presumptivt intelligente mennesker kollektivt dumme.

Siden Steve Bannons karakteristikk av de amerikanske medier som selve opposisjonen der til lands, langt på vei også gjelder de europeiske mediene, kan det åpenbart ikke uten videre innrømmes at Trump har gjort noe populært. Avisenes nederlag i presidentvalget var for bittert til å svelge, og i fortsettelsen av kampen skal enhver anledning benyttes til å la det hefte noe ved vinneren.

 

jan-arild-snoen
Jan Arild Snoen, foto: Youtube

 

Som et ledd i denne anstrengelsen har Aftenposten innhentet synspunkter fra Jan Arild Snoen, Minerva-skribenten som i snart to uker har ligget øverst på «Mest lest»-listen der på huset med en… øh, kritisk artikkel om document.no. (Hvordan skulle dere fått lesere uten oss, gutter og jenter? Siden dere ikke er vaktbikkje overfor makten, trives dere i rollen som vaktbikkje overfor Document?)

USA-kjenner Jan Arild Snoen sier at det er grunn til å ta tallene med en klype salt:

– Når Rasmussen Reports tidligere har meldt at et flertall av velgerne støtter Trumps bygging av en mur mot Mexico, viser målinger fra CBS og Washington Post en solid overvekt mot «nei». I flere målinger ligger Rasmussen Reports tall drøye ti prosent over de andre gallupinstituttene i Trumps favør, sier Snoen.

Det dypt ironiske med denne kommentaren er at Snoen brukte store deler av sist høst på å tolke amerikanske meningsmålinger, blant annet fra Washington Post, dit hen at Trump nærmest var sjanseløs mot Clinton. Men i Aftenposten får han altså posere som USA-kjenner og ekspert på meningsmålinger, etter å ha feiltolket meningsmålinger fra USA gjennom presidentvalgkampen.

Et spørsmål melder seg: Eier ikke folk skam i livet?

De norske medienes strategi etter tapet ved presidentvalget er åpenbart å late som om ingenting er skjedd, frikjenne seg selv for enhver brøde og fortsette som før. Hvem bør man egentlig ta med en klype, om ikke en neve, salt?

Utedassen bak hytta til en av mine hedengangne forfedre var dekorert med en rekke visdomsord. Et av dem lød: Det er menneskelig å feile, men å holde fast ved sitt misgrep er dumt.

Det Aftenposten gjør, er simpelthen dumt. Og den som gjør dumme ting, fortjener kritikk. Det fiffige er at nettopp Jan Arild Snoen er engasjert av Aftenposten for å drive mediekritikk.

Han trenger ikke gå langt for å gjøre den jobben. Det holder å oppsøke nærmeste speil.

 

Aftenposten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂