Nytt

Fremskrittspartiet går frem med 8,5 prosentpoeng i Norstats mars-måling for NRK. Frp får 30,3 og Ap 31.3 prosent. Vel så interessante er de elendige tallene for Høyre og sentrumspartiene.

Både Senterpartiet, Venstre og KrF havner på 5-tallet. SV på 6,6 prosent. Høyre går tilbake 1.7 prosent til 14,1 prosent.

Tallene handler om langt mer enn hijab og blasfemi, og antyder nettopp det VG skrev i fjor: velgerne ønsker klare alternativer. De ønsker seg to blokker: et klart høyre og venstre. Men da må Høyre bestemme seg.

Jan Arild Snoen har helt rett når han til NRKs Politisk kvarter sier at Høyres ledelse tror velgerne deres er langt mer liberale i innvandringspolitikken enn hva de virkelig er. En stor del ligger og vaker mellom Høyre og Frp. Høyre har en ulykksalig evne til å komme sent på banen i symbolsaker: blasfemisaken meldte de seg ikke på før forslaget var skrinlagt.

Det er farlig når et parti ikke forstår eller vet hva velgerne deres mener. Men ledelsen vet heller ikke hva de mener selv, dvs. den vingler. I det ene øyeblikk uttaler kommunalpolitisk talsmann Bent Høie seg begeistret om hijab i politiet, i det neste forsvarer han hardnakket utvisningen av de irakiske kurderne, som har vært her på midlertidig opphold, de såkalte MUF’erne.

Ambivalens har vært Høyres særmerke: Erna Solberg, Per Kristian Foss og Jan Tore Sanner har hakket på Frp, og villet tvinge Frp til samarbeid på sine betingelser. På den andre siden har de Venstre og KrF som nekter å samarbeide med Frp. Høyre greier ikke se hva velgerne har forstått for lenge siden: at samarbeid med sentrumspartiene er en umulighet. Men de kan tvinges til å støtte en eventuell mindretallsregjering av Høyre og Frp. Det ville være sunt for demokraitet.

I stedet fortsetter Høyre vinglingen, og det blir ingen avklaring. Det ligger nok derfor en stor porsjon frustrasjon bak meningsmålingen.

NRKs politiske komentator Magnus Takvam har den senere tid fremstått som en forsvarer av regjeringen og Ap i særdeleshet.

Det gjelder også NRK som institusjon: det er ikke bare Frp som «spiller innvandringskortet», det er NRK og mediene som spiller innvandringskortet mot Frp. Det er nemlig ikke den samme vanlige innvandringsdebatten lenger. Det gjelder alvorlige samfunnsproblemer som bekymrer den vanlige kvinne og mann: kriminalitet rangerer høyt, og kulturkløften, og det er ikke til å legge skjul på at det gjelder muslimenes plass i samfunnet.

Magnus Takvam nevnte med én setning at tema innvandring heller ikke var uproblematisk innen Ap.

Aps innvandringspolitiske talsmann Arild Stokkan Grande bruker i det ene øyeblikket nazi-kortet mot Frp, i det neste støtter han Sara Azmeh Rasmussens hijab-brenning. Det sier noe om at man ikke forstår hva man holder på med.

Det finnes en realpolitisk fløy innen Ap: hvis statssekretær Libe Rieber-Mohn fikk lov å bestemme kursen, ville Ap tilfredsstille velgernes ønske om en fastere hånd. Slik det nå er sjangler de videre, og det holder ikke når også den økonomiske demningen brister.

Valget som syntes allerede å være avgjort for et par måneder siden, er plutselig langt mer spennende. Endelig skjer det noe. Men journalistene må snart bestemme seg: skal de være journalister eller spin doctors for the establishment?

Frp fosser fram på måling