Forsiden til papirutgaven av VG med et bilde av USAs president Donald Trump med det flere mener er en uheldig plassering av overskriften.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Nordiske Mediedager i Bergen står bak en undersøkelse som er gjennomført av Respons Analyse. I undersøkelsen skulle norske og svenske journalister plassere seg selv på en politisk skala fra 0-10 hvor 0 er ytre venstre og 10 er ytre høyre. Norske journalister plasserer seg i snitt på 4 mens de svenske ligger mellom 3 og 4.

– Hvis vi ser nærmere på hvordan svarene er distribuert, ser vi at 21 prosent av norske journalister plasserer seg til høyre på den politiske skalaen. I Sverige er det bare 12 prosent som plasserer seg til høyre for midten, sier medieviter Erik Knudsen, som er postdoktor ved UiB og fagansvarlig for undersøkelsen.

Karoline Andrea Ihlebæk ved Universitetet i Oslo mener at norske journalister ikke er så annerledes enn befolkningen i politisk ståsted. Selv om de altså er lenger til venstre. Og selv om Norge har en borgerlig regjering.

– Framveksten av såkalte alternative medier har til dels vært basert på kritikk av de tradisjonelle mediene, og ikke minst påstanden om at disse mediene dekker innvandring på en fordelaktig måte fordi journalistene er mer venstrevridde, sier Ihlebæk.

Ihlebæk mener at norske journalisters fordelaktige dekning av innvandring er en påstand. Ihlebæk har forsket på politisk kommunikasjon og offentlig debatt i mediene, skriver Klassekampen. Resultatet av denne forskningen er tydeligvis at Ihlebæk ikke forstår at norske medier er i utakt med befolkningen. Hvordan skulle man ellers forklare Documents økende lesertall? Tror hun folk leser oss hver dag, men er grundig uenige i alt vi skriver?

Ansvarlig for journalist-undersøkelsen, Erik Knudsen, kommenterer også resultatene:

– Basert på disse funnene ville jeg ikke brukt ordet «venstrevridd» om norske journalister. Det er kanskje et lett og elegant ord å bruke, men det indikerer samtidig at man er mer tilbøyelig til å la journalistikken bli farget av ens egen politisaker tilhørighet. Vi har heller ingen empiriske målinger som viser at dette er tilfelle. Det vil i så fall være krevende å dokumentere.

NTB overskrift til denne saken var: Undersøkelse: Norske journalister mindre venstreorienterte enn svenske

Ikke farget? Man tror ikke at denne overskriften er nøye uttenkt og vurdert før den legges ut for alle avisredaksjonene i landet? Eller skulle dette være en gla’melding om at norske journalister er mindre aktivistiske enn de svenske?

Norske journalister lever fremdeles i den villfarelse at de skriver nøytralt og at de ikke lar sitt politiske ståsted skinne igjennom. Det er direkte frekt etter den store kampanjen de nettopp har gjennomført for å få «Syria-barna», som de omdøpte dem til, tilbake til Norge.

Selv i Nettavisen sier vaktsjef Siv Bjerke: – Mitt politiske ståsted har ingen betydning. Det er ikke mine meninger som skal komme fram i artiklene.

At hennes politiske preferanser skal ha innvirkning på de redaksjonelle valgene hun tar i rollen som vaktsjef, har hun liten tro på, skriver Klassekampen. Men hvordan har det seg at Nettavisens profil er lenger til høyre enn Dagbladet da?

Denne overdrevne tiltroen til egen integritet gjennomsyrer norske journalister og aviser. Og denne siste undersøkelsen viser bare at det ikke er blitt noe bedre. Det neste blir vel at norske journalisters nyfunne «nøytralitet» skal brukes mot «laaangt-til-høyre-Steve-Bannon» under Nordiske Mediedager i Bergen. I disse forberedelsene har NTB en annen sak med tittelen: Steve Bannon: Ytre høyres fallende stjerne.

Apropos Steve Bannon: Vi vil gjøre vårt ytterste for å strømme vårt møte med ham i Oslo Militære Samfund 10. mai. I tilfelle lydproblemer, så skyldes det at lyden i lokalet blir prioritert.

Klassekampen

Kjøp billetter til Katie Hopkins her