Kristin Clemet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Om journalistene her i landet fikk bestemme, ville Norge hatt et knallrødt Storting. Nesten to av tre journalister sier de vil stemme SV, Ap, Rødt eller MDG.

Det har lenge vært kjent at flertallet av norske journalister stemmer til venstre i politikken. Det har kommet frem i undersøkelser, og det er ikke minst tydelig i den journalistikken som drives daglig i store medier.

Nå kommer en ny utgave av den årlige Medieundersøkelsen, og denne tendensen bekreftes nok en gang. I undersøkelsen er norske journalister spurt om hvilket parti de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen.

Undersøkelsen ble lagt frem under Nordiske Mediedager i Bergen denne uken, NTB melder om saken.

Det viser seg at SV er største parti blant journalistene, med 23 prosent.

Deretter følger Ap med 20 prosent, MDG får 11 prosent og Rødt har støtte fra 8 prosent av journalistene.

Det vil si at 62 prosent stemmer rødgrønt, hvorav en betydelig del på sterkt venstrevridde partier (SV og Rødt), og på det ekstreme MDG. I fjor fikk de rødgrønne 67 prosent, så overvekten er blitt noe mindre.

I fjorårets undersøkelse fikk SV 17 prosent, Ap 25 prosent, MDG 12 prosent og Rødt 13 prosent. Hovedbildet er altså noenlunde det samme i år som i fjor, men med litt vandring mellom partiene. Det er spesielt SVs vekst og Arbeiderpartiets og Rødts nedgang som har endret seg her.

Høyre går mest frem, fra 14 prosent i fjor til 22 prosent i år. Partiet er dermed nest størst blant journalistene. Venstre faller ett prosentpoeng, til 9 prosent, i årets medieundersøkelse.

Leder Kristin Clemet i tankesmien Civita har vært både statsråd og stortingsrepresentant for Høyre, og hun merker seg at Rødt faller ganske mye.

– Både SV og MDG står veldig sterkt sammenlignet med hva de gjør i befolkningen generelt. Det overrasker ikke så veldig, for slik har det vært lenge. Det er kanskje mer interessant å se at Rødt faller såpass mye, og det kan ha med Ukraina- og NATO-saken å gjøre. Journalister er kanskje mer opptatt av den saken enn velgerne generelt, sier Clemet til Kampanje.

Senterpartiet oppnår 3 prosent, som i fjor. Kun 2 prosent av journalistene ville stemt på Kristelig Folkeparti.

Det noteres at bare 1 – én – prosent sier de støtter Fremskrittspartiet. Det samme gjelder kategorien Andre partier.

11 prosent svarer vet ikke.

Les også: 

Et amerikabrev om norske journalister

Velkommen til møte!

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.