Norske journalisters forbilder: Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, leder i MDG Une Aina Bastholm og SV-leder Audun Lysbakken.Foto: Naina Helén Jåma / NTB

Den årlige Medieundersøkelsen viser at journalistene fortsatt velger rødgrønt. Uforholdsmessig mange støtter partier langt til venstre, nesten ingen stemmer FrP.

Det har lenge vært kjent at norske journalister hører hjemme til venstre i politikken. Det avdekkes i den årlige Medieundersøkelsen , der det spørres om hva journalistene vil stemme.

Nå er årets utgave av denne undersøkelsen klar, og det er lite som tyder på at dette skjeve bildet er i ferd med å rette seg opp. Fortsatt er det venstresiden journalistene føler seg tilknyttet til. Samlet får de rødgrønne partiene tilslutning fra ca. 70 prosent av norske journalister, ifølge denne undersøkelsen.

Saken er omtalt i Journalisten.

For enkelte partiers vedkommende samsvarer journalistenes preferanser noenlunde med befolkningen for øvrig. Men når det gjelder enkelte partier, er forskjellene iøynefallende.

Eksempelvis får et ytterliggående parti som MDG nå 11,9 prosent av journaliststemmene. I målinger i befolkningen ligger partiet i disse dager og vipper på sperregrensen.

Journalister viser med andre ord uforholdsmessig stor støtte til MDG, noe som kan være med på å forklare ensidigheten i dekning av spørsmål knyttet til klima osv.

Det kan også ses i sammenheng med hvor relativt billig MDG gjennomgående slipper unna kritisk presse, omkring både sin generelle politikk og hva man leverer i posisjon for eksempel i Oslos byråd.

Pressens dekning av Lan Marie Bergs politiske karriere kan stå som et eksempel.

Også de sosialistiske ytterpartiene SV (17,2 prosent) og Rødt (13,2 prosent) får vesentlig høyere støtte blant journalister enn disse partiene har i den øvrige befolkningen.

24,9 prosent av journalistene støtter Ap, og (kun) 3, 1 prosent Sp.

Uforholdsmessig mange av dem som skal orientere befolkningen om politikk og samfunnsliv, sogner dermed til venstreorienterte partier, og i stor grad langt ute til venstre.

Det faktum at dette ikke løftes frem i mediene som noe demokratisk problem, eller et problem i det hele tatt, forteller nettopp at det er et problem.

Både hvordan saker vinkles, og hvilke saker om overhodet omtales i særlig grad, vil helt naturlig påvirkes av den skjeve politiske sammensetningen blant journalistene.

Det er også verdt å registrere at FrP kun støttes av 2 prosent av journalistene. Også Høyre «underpresterer» sammenlignet med den folkelige støtten, og får kun 14,2 prosent av journaliststemmene.

Et såkalt borgerlig parti som faktisk øker i oppslutning blant journalistene, er Venstre, som har gått frem fra  4,8 prosent  støtte i fjor til 10, 8 prosent  i år.  Det forteller antagelig mer om at Venstre flytter seg mot venstresiden, enn at det er økende borgerlige tendenser hos journalistene.

Senterpartiet har størst tilbakegang blant journalister, fra fjorårets 10 prosent til 3,1 i år.

MDG går også ca. tre prosent tilbake, det samme som Rødt går frem. Ellers er det mer eller mindre stabilt fra 2021.

Man har også spurt gruppen Forskere, og her er den gjennomgående tendensen enda mer venstrevridd enn blant journalistene.

Over halvparten (ca. 52 prosent) av forskergruppen vil stemme på de ytterliggående partiene SV, MDG og Rødt. Tar man med 20 prosent Ap og 2,5 prosent Sp, ender det på ca. 75 prosent rødgrønt.

Det sier noe om hvilke vinklinger og tendenser man kan vente seg fra norsk forskning i tiden fremover.

Mange vil ha problemer med å oppfatte det som kommer fra en slik forskerstand som objektivt og balansert, eksempelvis i den såkalte klimasaken. På en del områder, ikke minst klima, ses det i økende grad en flytende overgang mellom forskning og agitasjon.

For redaktørenes vedkommende er resultatene noe mindre venstrevridd enn for journalistene . Men også her er det et tydelig rødgrønt flertall, hvorav av de tre ytterpartiene Sv, MDG og Rødt til sammen får ca. 25 prosent.

Med resultatene fra denne undersøkelsen har neppe norsk presse styrket sin generelle troverdighet.

Les også fra fjoråret: 

Vebjørn Selbekk om den skyhøye andelen rødgrønne journalister: – Nesten parodisk

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.