En skandinavisk medieundersøkelse viser at seks av ti norske journalister stemmer rødgrønt. Seks av ti journalister stemmer rødgrønt. Hvis journalistene fikk bestemme, ville Stortinget bestått av 13 representanter fra Rødt, 23 fra SV, 66 fra AP, 41 fra Høyre, 25 fra Venstre og 1 fra Krf. SP og Frp ville ikke blitt representert.

Undersøkelsen viser at det særlig partiet Venstre har langt større støtte blant journalister enn i den øvrige befolkningen:

57 prosent av de spurte norske journalistene ville stemt på et av regjeringspartiene eller Rødt dersom det var stortingsvalg i morgen. Arbeiderpartiet er klart størst med 35 prosents oppslutning, 12 prosent ville stemt SV, sju prosent ville stemt Rødt, mens tre prosent av journalistene ville stemt på Senterpartiet.

Høyre er det største borgerlige partiet blant journalistene, 22 prosent svarer at de ville ha stemt på Erna Solbergs parti hvis det var stortingsvalg i morgen.

Frp er et marginalt parti blant norske journalister. Bare to prosent svarer at de vil stemme Fremskrittspartiet. Venstre derimot er langt større blant journalistene enn ellers i befolkningen. Partiet hadde fått 13 prosent av stemmene, hvis journalistene fikk bestemme. KrF ville fått tre prosent av stemmene.

I forhold til fjorårets medieundersøkelse er det bare registrert små endringer, men SV går tilbake med fem prosentpoeng, Rødt frem med tre og Ap med to. I 2003 svarte hele 36 prosent av norske journalister at de stemte SV.

Mens flere meningsmålinger viser at Høyre og Fremskrittspartiet ikke er langt unna flertall, og det er klart flertall for regjeringsskifte, ser det annerledes ut blant journalistene. Dersom bare journalister hadde stemmerett, ville den rødgrønne regjeringen fått solid flertall i Stortinget.

Ifølge beregninger tv2.no har laget, ville verken Fremskrittspartiet eller Senterpartiet kommet inn på Stortinget om journalistene fikk bestemme.

– Forskjellene mellom folk og journalister er mindre i Norge enn i Sverige og Danmark, sier professor Frank Aarebrot, som er en av dem som står bak undersøkelsen.

I Sverige ville 77 prosent av de spurte journalistene stemme rødgrønt om det var Riksdagsvalg i morgen. 27 prosent ville stemt på SVs søsterparti Vänsterpartiet, 24 prosent på Socialdemokraterna og 26 prosent på Miljøpartiet. Bare 18 prosent av journallistene ville stemt på et av de borgerlige regjeringspartiene. – Venstresiden er i særklasse overrepresentert blant svenske journalister, sammenlignet med befolkningen, sier Aarebrot til TV2.

Danske journalister er ifølge undersøkelsen de rødeste i Skandinavia. 80 prosent svarer at de ville stemt rødgrønt hvis det var folketingsvalg i morgen. 30 prosent ville stemt veldig rødt, på Enhedslisten (Rødts søsterparti) eller Socialistisk Folkeparti (SVs søsterparti).

Danmark fikk ny regjering i fjor høst. Da overtok sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt statsministerstolen. Hun styrer sammen Socialististisk Folkeparti og Radikale Venstre, som er norske Venstres søsterparti. Enhedslisten sitter ikke i regjering, men er en del av parlamentariske grunnlaget for Thorning-Schmidts regjering.

Det er Respons Analyse AS som har gjennomført undersøkelsen i perioden 16. februar til 2. mars 2012. Rundt 600 journalister og cirka 800 av befolkningen i hvert av de tre skandinaviske landene er med i undersøkelsen, som har en feilmargin på +/- 2-3,5 prosentpoeng.

TV2: Seks av ti journalister stemmer rødgrønt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂