Norske journalisters partisympatier og politiske holdninger har ikke endret seg på 10 år. Dersom landets journalister fikk bestemme, ville Ap, SV og Rødt fått hele 120 av 169 representanter på Stortinget i dag.

Frp ville i likhet med Krf og Sp ikke fått en eneste representant på Stortinget hvis det var opp til norske journalister – akkurat som for 10 år siden. Det går frem av undersøkelser professor Frank Aarebrot har gjort av journalisters holdninger fra 1999 til 2009.

I løpet av de ti årene har Frps oppslutning i folket økt med rundt 10 prosentpoeng. Ifølge meningsmålinger fra 1999 hadde Ap og SV omtrent samme oppslutning blant folk flest den gang som i dag.

– Partipreferansen blant journalister har endret seg lite på de ti årene, fastslo Aarebrot da han la fram tallene under Nordiske Mediedager i Bergen i dag.

Borgerlig i Stortinget

Årets undersøkelse tar for seg forholdet mellom journalister og politikere. Begge grupper har vært med i en spørreundersøkelse, og dessuten har Aarebrot og Torgeir Foss fra Mediedagene personlig intervjuet flertallet av stortingspolitikerne.

Mens det er få journalister som stemmer borgerlig, er det derimot et borgerlig flertall blant journalistene i Stortingets presselosje, går det fram av undersøkelsen.

Upopulære partier

Frp er ikke det eneste upopulære partiet blant journalister. Verken Senterpartiet eller Kristelig Folkeparti ville blitt representert hvis journalistenes partipreferanser var representative.

Derimot ville Venstre kommet inn med en gruppe på 25, og Høyre ville fått 24 politikere på Stortinget.

Nesten halve Stortinget, 78 representanter, ville kommet fra Arbeiderpartiet mens SV ville fått 33 og Rødt ni representanter.

På spørsmål om hvem som setter den politiske dagsordenen i Norge, svarer 71 prosent av politikerne både lokalt og på Stortinget at den er det mediene som i «noen» eller «stor» grad styrer.

– Og virkeligheten er enda verre, for når vi intervjuet stortingspolitikerne, så sa de at de «måtte vel svare» at det var det politiske systemet. Så sannsynligvis er det bortimot 90 prosent av politikerne på Stortinget som mener mediene setter dagsorden, sa Aarebrot, som stilte spørsmål om hva dette betyr for demokratiet.

Dagsavisen: Knallrødt storting hvis journalister fikk bestemme

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.