Sjefredaktør Vebjørn Selbekk. Foto: Heiko Junge / NTB.

En ny undersøkelse viser at to av tre journalister stemmer rødgrønt. Sjefredaktør Vebjørn Selbekk reagerer på tallene, og mener de sier noe om norsk presse.

Document skrev tidligere denne uken at over 66 prosent av norske journalister stemmer på partiene Ap, SV, MDG og Rødt. Bare 1,9 prosent stemmer Frp.

Tallene fremgår av den årlige Medieundersøkelsen.

Blant de 629 journalistene som er spurt, vil 24 prosent stemme Ap, ca. 17 prosent SV, 15 prosent MDG og 10 prosent kommunistpartiet Rødt.

Det vil si at de ytterliggående partiene SV, MDG og Rødt har støtte av hele 42 prosent av norske journalister, mens de i den øvrige befolkning samlet ligger på ca. 16 prosents oppslutning.

Et politisk hjem for flertallet av norske journalister. Foto: Lise Åserud / NTB.     

Bare i underkant av 15 prosent vil stemme på Høyre (12,9 prosent) eller Frp (1,9 prosent).

Et slikt misforhold får sjefredaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen til å reagere. Til Nettavisen sier han blant annet:

– Det er jo nesten parodisk at tre relativt små parti er nær ved å ha rent flertall blant norske journalister. Situasjonen har vært sånn lenge. Men det er klart at det sier noe om norsk presse, sier Selbekk til Nettavisen.

Ifølge Selbekk er det viktig at flere fra høyresiden oppfordres til å om å søke seg inn i journalistyrket, for å rette opp skjevheten.

– Folk som har mer høyreorienterte meninger søker seg ikke til pressen. Vi kan ikke bare kjefte på journalistene vi har i dag. Men det sier noe om hvem som søker seg til yrket, sier han.

Nettavisen skriver videre:

I undersøkelsen kommer det frem at redaktører i større grad stemmer Høyre enn journalistene. Men oppslutningen om Frp er likevel veldig lav. Utvalget er langt mindre – og Frp ville oppnådd null prosent oppslutning blant redaktører.

Ikke en eneste én av redaktørene stemmer FrP.

– De borgerlige får 72 mandater blant redaktørene, mens de rødgrønne får 87. Så det er et viktig poeng – selv om Høyre som enkeltparti gjør det bra, så er det fortsatt rødgrønn seier hvis det kun er redaktørene som skal bestemme hvem som skal sitte på Stortinget, sier medieforsker Erik Knudsen til Kampanje.

Også den nyutnevnte FrP-leder SyIvi Listhaug ser dette som urovekkende, og mener det viser at journalister og redaktører er i utakt med vanlige folk:

– Dette har Frp sagt i alle år. Journalister og redaktører står langt til venstre i det politiske landskapet, sier Listhaug til Kampanje.

Har du ennå ikke lest den? Bestill den nå: 

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Asle Tojes bok her!


 Document trenger deg:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.