Etter flere svake meningsmålinger får Kristelig Folkeparti 3,6 prosent i mars. Den svake målingen får Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk til å slå alarm.

Tallene kommer fram i en måling gjort av Opinion på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). På tre av de fire siste ANB-målingene har partiet havnet under sperregrensen. Redaktør Vebjørn Selbekk i den kristne avisen Dagen ser svært alvorlig på situasjonen:

– Når vi ser tall som 3,6, snakker vi om en mulig utradering av KrF i norsk rikspolitikk.

– Høye og mørke i Stortinget

Selbekk peker særlig på én årsak til at KrF sliter i motvind om dagen: Samarbeidsspørsmålet. Problemet er selvpåført, partiet var utydelig i valgkampen. Velgerne skjønte ikke hvilket regjeringsprosjekt KrF hadde, og de forstår det fortsatt ikke, sier Dagen-redaktøren. Han har ikke tro på at KrF vil vokse med nåværende strategi; «å være høye og mørke i Stortinget og tro at de kan styre alt fra vippeposisjonen».

– Nå handler det om å gjenreise tilliten blant kjernevelgerne først. Hvis man unnlater å gjøre det, er det mulig vi får se et valgresultat på samme nivå som vi ser på målingene i dag. Da er det kroken på døra for KrF. Knut Arild Hareide kikker ned i avgrunnen. Det gjør inntrykk på meg, og det bør det gjøre for Hareide også, sier sjefredaktøren.

«Politisk spagat»

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning sier at partiet havnet i en «politisk spagat».

– Både internt og blant velgerne er partiet splittet. De konservative kjernevelgerne ønsker seg et fortsatt samarbeid på borgerlig side, mens de potensielt nye KrF-velgerne ønsker å være mer åpne for venstresiden, sier Bergh.

KrFs nestleder Olaug Bollestad er ikke fornøyd med meningsmålingene og sier at partiet jobber med å tydeliggjøre sine politiske prioriteringer.

De øvrige partiene får følgende oppslutning på målingen:

Ap 23,3 (+ 1,9), Høyre 27,3 (- 1,9), Frp 14,5 (- 1,4), KrF 3,6 (0,0), Sp 11,0 (+ 1,0), SV 6,9 (- 0,4), Venstre 4,6 (+ 0,7), Rødt 4,5 (+ 0,6), MDG 3,2 (- 0,8) og Andre 1,1 (+ 0,3).

Feilmarginen i målingen er på 1–3 prosentpoeng og er størst for de største partiene.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂