Fire av ti velgere har forlatt Arbeiderpartiet siden forrige valg, ifølge en ny måling. Omtrent halvparten av disse setter seg på gjerdet, men nesten ti prosent av Aps gamle velgere har nå gått til SV eller Rødt.

Målingen, gjennomført av Opinion på vegne av Avisenes Nyhetsbyrå (ANB), gir de borgerlige et knapt flertall. Ap får en oppslutning på 22,8 prosent – en tilbakegang på 1,2 prosentpoeng sammenlignet med forrige måling.

Arbeiderpartiets generalsekretær Kjersti Stenseng er ikke fornøyd, og har følgende oppskrift på hvordan nedgangen skal snus:

– I partiet har vi satt ned fire politiske utvalg på arbeid, distrikt, migrasjon og oppvekst for å løse samfunnsutfordringer som at over 100.000 barn vokser opp i fattigdom og et økende press på arbeidstakere gjennom midlertidighet, sosial dumping og arbeidskriminalitet.

Arbeiderpartiet skal vise «tydelig at vi er et parti på venstresida» og skal samarbeide enda tettere med fagbevegelsen, sier Stenseng til ANB.

Målingen, som gir de borgerlige et flertall på 86 mandater, blant annet som følge av et betydelig KrF-byks.

Knut Arild Hareides parti får 5,5 prosent (+1,5). Også Fremskrittspartiet går frem, til 15 prosent (+1,5). Høyre er Norges største parti med en oppslutning på 26,5 prosent (-0,5). Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning det borgerlige partiet har befestet sin posisjon.

– Det er helt sikkert ikke bare et blaff at Høyre er Norges største parti, sier Bergh til ANB.

Han påpeker at Arbeiderpartiet mister mange velgere til Rødt.

– Rødt har virkelig hatt en renessanse det siste året. De har markert seg tydelig som opposisjonsparti på venstresida, noe som appellerer til en del av Aps tidligere velgere. Denne målingen er en slags bekreftelse på fragmenteringen på rødgrønn side som vi så ved valget. Arbeiderpartiet går tilbake, mens de andre partiene på venstresida gjør det bra, sier Bergh.

Målingen er basert på 945 intervjuer gjort mellom den 8. og 14. mai, og gir følgende oppslutning for de øvrige partiene: Frp 15 prosent (+ 1,5), Sp 10,5 (- 1,0), SV 7,1 (- 0,6), Venstre 3,8 (- 0,3), Rødt 4,4 (- 0,5) og MDG 3,3 (+ 1,4).

Alle endringer er innenfor feilmarginen.