Lite å juble for: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) har liten tillit blant akademikere. Foto: Javad Parsa / NTB

I en måling svarer én prosent av akademikere at Sp er ledende på kunnskap og forskning. Tallene er lite oppløftende for forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse for Akademikerne, og 1547 personer avga svar. Det avdekkes at Senterpartiet nyter særdeles liten tillit blant akademikere i spørsmål knyttet til forskning og kunnskap.

NTB melder om saken.

Det hjelper åpenbart lite at partiet sitter med ministeren for forskning og høyere utdanning, Ola Borten Moe.

Arbeiderpartiet og kunnskapsminister Tonje Brenna klarer seg noen hakk bedre, med henholdsvis sju (kunnskapspolitikk) og ti prosent (forskningspolitikk). Dette opplyses av Khrono.

Likevel havner Ap godt bak Venstre, som får 13 prosent oppslutning når det gjelder kunnskaps- og forskningspolitikk. Høyre gjør det enda bedre, med  23 og 25 prosent oppslutning i henholdsvis kunnskaps- og forskningspolitikk.

Deltakerne i undersøkelsen ble også blitt spurt hvilket parti de ville stemt på hvis det var valg i morgen. Høyre gjorde det klart best, og 31 prosent av respondentene oppga at de ville stemt på partiet.

SV fikk en oppslutning på 16 prosent, mens Arbeiderpartiet fikk 15 prosent.

Rødt har ligget jevnt mellom åtte og ni prosent siden 2019, mens Venstre her ender på ti prosent.

Samtidig ligger Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet omtrent der de har ligget siden 2019, og er heller ikke noe noen utpregede favoritter blant akademikerne. De havner på henholdsvis tre og fire prosent oppslutning.

MDG har falt fra en topp på 15 prosent i 2021, til ti prosent i denne undersøkelsen.

Høyt utdannede stemmer til venstre

Undersøkelsen sammenligner også svarene fra de med mastergrad eller mer med svarene fra VGs partibarometer, også det gjennomført av Respons Analyse.

Der kommer det frem at Rødt, Sosialistisk venstreparti, Venstre og Miljøpartiet de grønne har høyere oppslutning blant de med høyere utdanning enn i befolkningen totalt, skriver Khrono.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Kristelig Folkeparti, Høyre, Fremskrittspartiet og sekkeposten «andre» står derimot sterkere i befolkningen som helhet enn blant de med mastergrad eller mer.

Les også: 

Støre om regjerings­kollega Borten Moes «rett i dass»-utspill: – Han tar feil

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.