Noe å tenke på: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB

Det raser på med dårlige nyheter for Støre. En ny måling viser at Ap kun får 14,5 prosent oppslutning hos folk med utdanning på universitets- og høyskolenivå.

Nok en dyster måling gir Ap-ledelsen noe å tenke på. Den nye meningsmålingen Respons Analyse har utført på vegne av fagforbundet Akademikerne, viser at bare 14,5 prosent av velgere med lang utdanning fra høyskole eller universitet, vil stemme på Ap.

Dermed er Støres parti mindre enn SV, og halvparten så store som Høyre, i denne gruppen, skriver NTB.

Oppslutningen om Ap er også svakere blant høyt utdannede enn i befolkningen som helhet. I Respons Analyses VG-partibarometer fra februar får Ap 18,6 prosent blant velgere generelt.

– Ap snakker ikke lenger til oss

Lise Lyngsnes Randeberg, som er leder i Akademikerne, sier at mange som tidligere har kjent seg hjemme i Ap, føler at partiet ikke snakker til dem på samme måte som før.

– Partiet har med sin politikk skapt et skille mellom dem som tjener over og under 750.000, og dermed skjøvet en del høyt utdannede fra seg. Et eksempel er økningen i arbeidsgiveravgiften, som rammer både kunnskapsbedrifter og potensielt også de ansatte, sier Randeberg.

Høyre måles til 30,6 prosent blant høyt utdannede, og er dermed soleklart største parti.

Senterpartiet får en oppslutning på særdeles svake 2,2 prosent, et fall på nesten seks prosentpoeng fra en topp på 8 prosent sommeren 2021. Mange vil mene at dette er tall som neppe styrker Senterpartiets generelle omdømme.

Nokså jevnt mellom høyre- og venstresiden

De best utdannede velgerne fordeler seg nokså jevnt på de to blokkene, med et lite forsprang til venstresiden.

Partiene på venstresiden, inkludert Senterpartiet og MDG, får til sammen 55,8 prosent blant høyt utdannede.

Hele målingen ser slik ut (oppslutning i VGs februarmåling i parentes):

Rødt 9 (6,3), SV 15,8 (9,5), Ap 14,5 (18,6), Sp 2,2 (5,3), Venstre 10 (4,8), KrF 2,6 (3,5), Høyre 30,6 (32,4), FrP 3,8 (12,8), MDG 10,2 (2,3), andre partier 1,1 (4,5)

Undersøkelsen er gjennomført fra 25. januar til 5. februar i år. I alt er 1271 personer spurt, og alle hadde mastergrad eller høyere fullført utdanning.

Les også: 

Frykt ikke: Støre og Gates skal redde verden fra klimakrisen, sammen!

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.