Trump møtte Putin til en kort photo-op mandag. Mediene er negativt fascinert av en mann som de ikke kan få nok av, en merkelig symbiose. Så lenge Trump har initiativet, er det han som vinner. Mediene forstår det ikke. De gjør det medier gjør: reagerer. Derfor blir de ufrivillig hans talspersoner, uansett hvor mye de forsøker å sverte ham. Foto: Kevin Lamarque/Reuters/Scanpix

Å følge Trump er å følge en enorm medieopphaussing som skygger for at Trump gjør virkelige ting i en virkelig verden. Aldri har mediene i større grad bidratt til å pumpe opp en babyballong som de forsøker å stikke hull på, men som bare vokser og vokser.

Under Europa-reisen er det blitt tydelig hvordan mediene opererer: De tar Trumps frekke ord og fortolker dem på sin måte. De vil bevise at det er han som går over stag, igjen og igjen.

Er man litt mer edruelig og forstår at Trump har sin egen retorikk, ser ting annerledes ut.

Søndag betegnet Trump EU som en «foe» – en fiende. Det lyder vanvittig, inntil man hører sammenhengen: EU er en motstander, både handelsmessig og i NATO-sammenheng. Den største av dem vil ikke betale for seg.

Trump pirker i noe substansielt: den indre splittelsen i Vesten, som alt Trump-hatet er uttrykk for. Mediene personaliserer noe som kløyver våre samfunn i to.

Trump-hysteriet legger seg oppå disse splittelsene. Meningsmålinger som den i Tyskland viser at et overveldende flertall mener at Trump er både mindre kompetent og farligere enn Putin.

Nesten to tredeler av tyskerne ser på USAs president Donald Trump som en større fare for verdensfreden enn Russlands president Vladimir Putin.

Ifølge en måling gjort av YouGov for DPA oppfattes Putin som mer sympatisk, mer kompetent og også mektigere enn Trump.

Særlig stor er avstanden når det gjelder kompetanse: Bare 5 prosent av tyskerne mener Trump er mest kompetent, mens 56 prosent synes at Putin er det.

Tallene viser at 64 prosent av tyskerne mener at Trump er en større fare for verdensfreden enn Putin, mens 16 prosent mener at Putin er den farligste av dem.

Her kommer en latent antiamerikanisme til syne. Tyskerne har ikke glemt at deres befrielse kom gjennom et nederlag.

Mediene bygger systematisk opp Trumps fiender for å sette ham i et dårligst mulig lys. Et eller annet med Trump hensetter mediene i en negativ ekstase.

Slik skildrer the Telegraphs Michael Deacon morgenfroksten mellom Trump og Jens Stoltenberg.

As the harangue thundered on, the representatives of Nato stared at the wall. Sometimes they stared at their plates. Sometimes they stared at their hands. And sometimes they stared at the press.

They stared at anything, in short, but the source of the harangue. Donald Trump.

The Nato summit had just begun, and, at a breakfast meeting in Brussels, the US president was barracking his hosts over Germany’s alleged dependence on Russian energy. On and on he raged. His hosts didn’t dare to interrupt. Instead, they simply sat there, at the other side of the breakfast table, in a tense, awkward and pallid silence.

Det var som når en full mann kommer inn på en buss og alle forsøker å unngå å se på ham, i frykt for hva han kan finne på, skriver Deacon.

Trump er så American som apple pie. Tåler ikke europeere å høre sannheten? Store riker har gått under fordi de ikke tålte å høre sannheten.

Trump sier tingene rett ut: Innvandringen ødelegger Europa. Han treffer spikeren på hodet. Det gjør han gang på gang. Er det derfor han driver medier og politikere til vanvidd?

Theresa May har forsøkt å føre sitt eget folk bak lyset. Samtidig som Trump ankom, sa Brexit-forhandleren og hans stedfortreder opp i protest. Nestkommanderende Peter Baker sier de ble ført bak lyset. En egen embetsgruppe forberedte forhandlingsopplegget uten at de som egentlig hadde jobben, var klar over det. Så hvem har de største problemene?

Eller ta Merkel, som ga en forestilling om stabilitet. Men stabiliteten er borte. Trump sa noe som opplagt er riktig: Hvordan kan du sanksjonere et land som du gjør deg helt avhengig av? Russlands gasseksport til Tyskland blir doblet med Nordstrøm 2.

Tyskland og EU vil ha, men de vil ikke betale prisen. De vil heller handle med mullahene i Teheran enn å se på hva disse gjør i Syria. Merkels pasifistiske Tyskland er opportunistisk og amoralsk. Hun er langt fra noen garantist for menneskerettigheter, og fortjener ikke å lede Europa. Trump ser noen opplagte koblinger i utenrikspolitikken, og så handler han ut fra disse sammenhengene.

EU vil helst late som de ikke finnes. Dét er den store forskjellen.

Anti-Trumperne klynger seg til at Trump egentlig er på samme side som Putin. Selv hans utfall mot Nordstrøm 2 får Nancy Pelosi og Chuck Schumer til å bli et knefall for Putin.

Trump har fått Demokratene og liberale medier til å radikalisere seg selv- og de lever nå i et koko-land.

Trump har på halvannet år fått oss til å se klarere hva det handler om, og han har gode sjanser til å vinne hvis han står distansen ut. Søndag sa han til Piers Morgan at han vil stille til valg for en ny periode.

Mannen er 72 år.

Støtt Document ?

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!