Nytt

Donald Trump har tidligere kommentert utviklingen i Europa på en måte som europeiske ledere selv kvier seg for. Nå kommenterer han massakren på julemarkedet i Berlin. Trump kan bli en trussel mot Angela Merkels popularitet på hjemmebane når han sier det som mange tyskerne nok er enige i, innerst inne.

 

– IS og andre islamistiske terrorister fortsetter å slakte kristne som del av en global jihad. Disse terroristene og deres regionale og globale nettverk må utryddes fra jordens overflate, et oppdrag vi vil utføre i allianse med alle som elsker frihet, sier han.

Hvordan skal Merkel hindre at disse ordene går rett hjem hos tyskerne? Hun vil på nyåret legge frem lover mot «fake news», med bøter opptil 500.000 euro for den som unnlater å fjerne dem hvis de anmeldes.

Skal hun anmelde USAs president?

Trumps direkthet står i kontrast til den tyske innenriksminister Thomas de Maizière som ikke får seg til å kalle det et angrep:

– Jeg vil ikke bruke ordet angrep ennå, selv om det er mange ting som peker i den retningen, sier Tysklands innenriksminister Thomas de Maizière på offentlig fjernsyn.

Slik snakket også NRK ved Knut Magnus Berge i hele går kveld. Selv når alle indisier pekte mot terror, valgte NRK å holde muligheten åpen for at det var en ulykke. Nokså tidlig måtte NRK gjøre vold på sunn fornuft for å holde denne teorien flytende.

NRK spilte rollen som den beroligende. Men den lot seg ikke skille fra mørkleggeren eller villederen. Eller er det heller uttrykk for en indre panikk? NRK frykter konsekvensene av en massakre på tyske julehandlende noen dager før jul. Men hvordan tror de det hjelper å snakke svevende om en så brutal hendelse? Tror de folk skal glemme? Tror de det skal gli over? At man kan gå rett over i neste fase som er tente lys og avskjedsbudskap og «Sammen er vi sterkere»?

Svaret er trolig at NRK ikke vet, men har som første prioritet: Dette må ikke få negative følger for muslimer og islam og må ikke komme høyresiden til gode.

Men nettopp ved å oppføre seg slik sørger NRK for at avstanden til muslimer øker, og oppslutningen om nye høyrepartier.

De har nå en formidabel motstander i Det hvite hus. Den administrasjonen Trump bygger opp kan komme til å ta tyren ved hornene. Det kan forandre det politiske landskap i Europa.

Enn så lenge tror EU, Merkel, Löfven og Erna at de kan holde lokket på.

Trump kan komme til å blåse det av.

NTB viser tydelig hvor de står med overskriften i Stavanger Aftenblad:

Trump om Berlin-angrepet: – Islamister slakter kristne

USAs påtroppende president Donald Trump beskylder «islamistiske terrorister» for å ha angrepet kristne i Berlin.

NTB/avisene vil ha det til at Trump utnytter angrepet. Men angrepet var et angrep på kristendommen og julen. Selvfølgelig var det det.

Hvis noe tilsvarende hadde skjedd med muslimer i Europa under ramadan ville medienes indignasjon ikke kjent noen grense.

Men de ser ingen sammenheng mellom angrepet på et julemarked og det som er julens innhold.

Er det fordi de ikke har noe forhold til julens budskap?

Trump i original var selvsagt mer nyansert enn det NTB får frem.

“Our hearts and prayers are with the loved ones of the victims of today’s horrifying terror attack in Berlin,” Trump said. “Innocent civilians were murdered in the streets as they prepared to celebrate the Christmas holiday. ISIS and other Islamist terrorists continually slaughter Christians in their communities and places of worship as part of their global jihad. These terrorists and their regional and worldwide networks must be eradicated from the face of the earth, a mission we will carry out with all freedom-loving partners.”

Trump tar mål av seg til å føre en global krig mot en global jihad:

“Today there were terror attacks in Turkey, Switzerland and Germany – and it is only getting worse. The civilized world must change thinking!” he said.

USA ser endelig ut til å ha fått en president som tør å navngi fienden. Det turde hverken George W. Bush eller Obama.

 

http://nypost.com/2016/12/19/trump-blames-islamist-terrorists-for-berlin-attack/

http://www.nettavisen.no/nyheter/trump-anklager-islamister-for-berlin-angrep/3423294817.html