Sakset/Fra hofta

Bildet: Thomas Knarvik traff spikeren etter terrorangrepet på promenaden i Nice 14. juli. Spikeren er den samme etter Berlin.

Terroren treffer oss i mellemgulvet. Ansiktene på Nationaltheatret stasjon tirsdag morgen var tydelig preget. Hele stemningen fortalte at de tenkte på det samme.

Det tok ikke mange timene før NRK, sjefsspinneren, begynte med relativisering for å krympe hendelsen: Guri Norstrøm er NRKs Berlin-korrespondent. NRK forsøkte i det lengste å holde på tvilen om det var et terrorangrep. Tirsdag morgen var det blitt vanskelig. Først snakket studio med Norstrøm om at det var en asylsøker som var pågrepet, dette var før han ble sluppet fri, og at avisene skrev at det var et angrep på hjertet av Berlin. Man skulle tro en redaksjon ville stilt spørsmål om ansvar og hva som er gjort, men dette flyter ut i ingenting. Norstrøm sa myndighetene har gjort mye på sikkerhetssiden, men at det ikke går an å sikre seg med 2.500 julemarkeder, 50 bare i Berlin.

Terror er m.a.o noe vi ikke kan verge oss mot. Det er som været.

En ny omdreining på relativiseringsskruen leverte professor,Arnstein Mykletun, i morgesendingen onsdag da han minnet oss om at det omkommer langt flere i trafikken per dag enn på julemarkedet i Berlin. Vi burde derfor ikke vie terroren så stor oppmerksomhet. Han ville ha en forholdsmessig dekning.

Programleder Øystein Heggen kan late som han er fornuftig ved å spørre om det ikke er feil å sammenligne terror og ulykker, men det var redaksjonen som hadde inviterte tullebukken i studio.

Hensikten er å relativisere terror, slik NRK og norske medier har gjort ved hver eneste anledning de senere år. Vi får høre at det er noe vi må venne oss til. Dette groteske budskapet holder bare så lenge ingen utfordrer det. For normalt vil man stille spørsmål om ansvar. Det skjer når et helikopter faller ned eller et tog sporer av. Men når terrorister dreper for fote i europeiske byer får vi høre at det er noe vi må venne oss til.

Hvor lenge tør de dra denne historien?

Er det mulig å forestille seg at norske medier ville sagt noe tilsvarende om høyreekstrem terror? Vi vet svaret. Da ville alle krefter blitt mobilisert og mediene ville skreket ned regjeringen og PST for ikke å ha overvåket høyresiden.

Jihad-terror behandles som været. Det er noe vi må regne med. For å kutte all forbindelse til muslimer og islam, omtales de som kriminelle.

Eller noe nytt: At det er bilen som dreper.

Dissonansene begynner å bli så kraftige at folk reagerer.

Nå er vi i ett år blitt tutet ørene fulle av hvor farlig Trump er. Da viser mediene hva de er i stand til. Men når det gjelder en bevegelse som er verdensomspennende og dreper hver eneste dag over hele verden – i går ble fire politimenn drept i Jordan – da snur de blikket bort.

Vi har forstått det nå. Hva de vil se og ikke se.

Det er USAs egen folkevalgte president som er farlig, ikke terroristene.