Nytt

Bildet: Angela Merkel har fått noe satt ved seg. Hun virker ikke lenger å ha Fingerspitzengefühl når hun kan late som om Trump representerer et slikt kvalitetsbrudd at hun blir nødt for å vinke farvel til USA. Da lever hun ikke i virkelighetens verden. Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/Scanpix

Under toppmøtet i NATO forrige helg ble det gjort et stort nummer av at Donald Trump ikke eksplisitt ville forplikte seg på paragraf fem i traktaten, den såkalte musketéreden: En for alle, alle for én.

Nå viser en meningsmåling at det vil heller ikke tyskerne: De sier rett ut at de ikke synes Tyskland skal ofre soldater for et annet NATO-land hvis det skulle være så uheldig å bli angrepet av Russland.

At stemningen blant flertallet i Europas viktigste land går i pasifistisk retning, er illevarslende, ikke minst for et langstrakt land langt mot nord.

A Pew Research report found that Germans, turned isolationists, replied no by a 53-40 margin when asked whether their country should intervene if Russia attacked a neighboring NATO member. Majorities in Canada, France, the Netherlands, Poland and the U.S. were ready for a fight.

Pasifistiske strømninger er ikke noe nytt i Tyskland. Under den kalde krigen var det sterk motstand mot utplassering av Pershing-raketter f.eks. Pasifismen løper parallelt med antiamerikanisme. Begge deler trives best på venstresiden. Men nå har Sosialdemokratene og kristeligdemokratene regjert sammen i mange år og det er vanskelig å se forskjell på dem.

Hva foregikk i hodet på Angela Merkel da hun lørdag kveld sa at Tyskland ikke lenger kan stole på gamle allierte? Lot hun seg friste til å kapitalisere på kampanjen mot Trump?

Det er et spill som kan slå tilbake på Merkel.

Den tyske innenriksminister har selv sagt at de er helt avhengige av amerikansk etterretning for å forhindre terror. Tror Merkel at hun kan si hva som helst uten at den nye administrasjonen reagerer?

Det som er farlig for NATO og det transatlantiske forholdet er at stemningsskiftene kolliderer: Antiamerikanisme og pasifisme i Tyskland kolliderer med en våknende amerikansk bevissthet om at de ikke kan fortsette å betale for europeernes sikkerhet.

Det amerikanske underskuddet nærmer seg 20.000 milliarder dollar med rekordfart. Tror europeerne at man kan se dette løsrevet fra bidragene til NATO? Hvorfor skulle amerikanerne betale for sikkerheten til europeerne hvis de selv ikke vil? Dette har både tidligere forsvarsminister Robert Gates og nåværende James Mattis, sagt i klare ordelag: Skulle vi bry oss mer om deres barns fremtid enn dere selv gjør?

Men det går ikke inn.

En som fyrer opp under den antiamerikanske bølgen er SPDs Sigmar Gabriel som er visekansler og utenriksminister.

Han beskylder Theresa May for å være Trumps nyttige idiot. Den som ikke motsetter seg Trumps politikk på klima, religion og krig, gjør seg medskyldig i en utvikling som truer freden i Europa, sier Gabriel.

“Whoever accelerates climate change by not protecting the environment adequately, whoever sells more weapons into war zones, whoever does not choose to resort to politics to resolve religious conflicts is putting peace in Europe at risk,” he said, according to the German-language news website RP Online.

“The Trump administration wants to end climate deals, distribute more arms in crisis region and prevent people of some religions from traveling into [the US].

Den slags retorikk gjør kløften mellom Tyskland og USA dypere. Det er overspent retorikk, som virker selvforsterkende.

Gabriel konstruerer sin egen årsakskjede når han får seg til å si:

“If we Europeans don’t determinedly oppose this today, then the flows of migration into Europe will only become greater. Whoever does not oppose these US policies is making themselves complicit.”

Tyske forretningsfolk er alarmert over uenigheten mellom Merkel og Trump, de er redd det kan skade handelsforbindelsene. Men typisk er de mer bekymret for hva Trump kan finne på enn hva Merkel har gjort.

Fearing a damaging trade dispute, traditionally soft-spoken German industry representatives shed their diplomatic reserve this week to warn about the danger to both sides.

“The U.S. would be shooting itself in the foot if it were to isolate itself,” said Anton Börner, president of the BGA federation of German exporters. “Any attempt to restrict trade would conjure up a global growth crisis, which would massively damage the U.S. economy.”

Men spørsmålet er om det ikke er Frau Merkel som skyter seg selv i benet. USA har et innenriksmarked på 320 millioner, mens tysk etterspørsmål innenriks har avtatt. Tyskland er helt avhengig av eksport.

Handelen er klart i Tysklands favør.

,the U.S. remains the world’s biggest buyer of German goods, with imports worth €106.9 billion ($119.9 billion) in 2016.

USAs eksport til Tyskland er på bare 59,8 milliarder dollar, i underkant av det halve. Merkel burde med andre ord gå forsiktig frem.

Eller er det slik at det moralske overtak betyr mer enn kroner og øre og nærmest innebærer at man har plikt og rett til å si fra?

In his talks with European Union leaders in Brussels last week, Mr. Trump “emphasized the importance of reciprocity in trade and commerce,” Gary Cohn, the president’s top economic adviser, and national-security adviser H.R. McMaster wrote in a Wall Street Journal opinion article on Tuesday. “Simply put, America will treat others as they treat us.”

Det virker som om Frau Merkel ikke vil vite av at med Trump har USA fått en president som har tenkt å sette America First i praksis. Tyskerne viser til at de sysselsetter 672.000 amerikanere og det teller, men er de et forhandlingskort, og i tilfelle for hvem?