Jamal Kashoggi i London 28 september 2018, på en konferanse i regi av Middle East Monitor. Hvis Khashoggi er drept setter det også USA i stor forlegenhet.

Tyrkia har konkludert med at journalisten Jamal Khashoggi ble drept i Istanbul av et «team» fra Saudi-Arabia, hevder kilder nær den tyrkiske etterforskningen.

Saudiarabiske myndigheter benekter beskyldningene, som gjengis av tyrkiske kilder i en rekke medier, og kaller dem grunnløse.

– Dersom meldingene om drapet på Jamal er sanne, er det en uhyrlig og uforståelig handling, sier Washington Post-redaktør Fred Hiatt i en uttalelse.

Tyrkiske myndigheter har etterforsket forsvinningen til den regimekritiske journalisten, som blant annet skrev for Washington Post. Han ble sist sett på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag.

– Jamal var eller, vi håper er, en engasjert og modig journalist. Han skriver ut ifra kjærligheten til sitt land og en dyp tro på frihet og menneskeverdet, sier Hiatt, som er redaktør for ledersidene i avisa.

To ikke navngitte kilder tilknyttet etterforskningen sier til Washington Post at tyrkerne har konkludert med at Khashoggi ble drept på konsulatet.

– Saudi-Arabia sendte et team på 15 medlemmer spesifikt for å begå drapet. Drapet var planlagt, sier en av kildene.

Makabre detaljer

En tyrkisk tjenestemann som ønsker å forbli anonym, opplyser det samme til nyhetsbyrået AP og tilføyer at Khashoggis lik ble fraktet ut av konsulatet. Politiet tror teamet forlot Istanbul samme dag, ifølge AFPs tyrkiske regjeringskilde.

En av Khashoggis nære venner, som nyhetsbyrået DPA har snakket med, sier at tyrkisk politi har sagt til vedkommende at journalisten ble drept på konsulatet.

– Nyhetene dere ser er sanne. Politiet har fortalt oss at han ble drept på konsulatet. De kuttet ham opp i små biter, sier vennen til DPA.

Khashoggi var bekymret

Tyrkisk politi har bekreftet at rundt 15 saudiarabere, deriblant tjenestemenn, ankom Istanbul i to fly tirsdag, og at de var på konsulatet samtidig som Khashoggi.

Khashoggi har markert seg som kritisk til hjemlandets mektige kronprins Mohammed bin Salman og hans krigføring i Jemen. Siden i fjor har Khashoggi bodd i eksil i USA av frykt for å bli pågrepet i Saudi-Arabia.

Regimekritikeren dro til det saudiarabiske konsulatet i Istanbul tirsdag for å hente noen dokumenter i forbindelse med en ekteskapslisens. Ifølge Khashoggis forlovede, tyrkiske Hatice Cengiz, var 59-åringen bekymret for at han ikke skulle få forlate konsulatet, skriver Washington Post.

Han ga telefonen sin til Cengiz og ba henne ringe et medlem av Tyrkias regjeringsparti dersom han ikke kom ut. Cengiz ringte politiet noen timer senere.

Benekter involvering

Khashoggi-saken kan få store konsekvenser for relasjonene mellom Tyrkia og Saudi-Arabia, som kniver om innflytelse i Midtøsten.

Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er ventet å komme med en uttalelse om saken søndag. Saudi-Arabia nekter for at de har kjennskap til Khashoggis forsvinning, melder det statlige saudiarabiske nyhetsbyrået SPA.

– En ansatt i konsulatet i Istanbul beskriver anklagene som grunnløse. Den ansatte tviler på at anklagene kommer fra tyrkiske myndigheter eller at de stammer fra Tyrkias etterforskning, heter det i meldingen søndag.

SPAs kilde hevder at en saudiarabisk sikkerhetsdelegasjon ankom Istanbul lørdag for å hjelpe med Khashoggi-etterforskningen.

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!