Aktor i saken mot 26 saudiske statsborgere siktet for drapet på Washington Post-spaltisten Jamal Khashoggi, har overraskende anmodet om at in absentia-rettssaken skal suspenderes og overføres til Saudi-Arabia.

Dommerpanelet traff ingen avgjørelse på aktors anmodning, men sendte en henvendelse til Tyrkias justisdepartement og ba om en uttalelse på en mulig overføring til saudiske rettsmyndigheter, ifølge det statsdrevne Anadolu Agency via USA Today

Rettssaken ble utsatt til et senere tidspunkt.

Påtalemyndighetens forespørsel kommer mens Tyrkia forsøker å normalisere sitt forhold til Saudi-Arabia – et forhold som dalte til rekordlave nivåer etter det redselsfulle drapet på Khashoggi.

Mordet som ble begått på det saudiske konsulatet, utløste internasjonal fordømmelse og kastet en sky av mistanke over den saudiske kronprins Mohammed bin Salman.

Khashoggi var saudiarabisk statsborger bosatt i USA. Han gikk 2. oktober 2018 inn på sitt lands konsulat i Istanbul med avtale om å hente dokumenter som ville tillate ham å gifte seg med sin tyrkiske forlovede. Han kom aldri ut.

Tyrkiske myndigheter hevdet at han ble drept av et team saudiske agenter som hadde fløyet til Tyrkia for å møte ham inne på konsulatet.

De som står for retten in absentia, inkluderer to av prinsens tidligere medhjelpere.

De tiltalte forlot alle Tyrkia, og Saudi-Arabia avviste tyrkiske krav om utlevering. Noen av dem ble stilt for retten i Riyadh bak lukkede dører. Khashoggis familiemedlemmer kunngjorde senere at de hadde tilgitt morderne.

Før drapet hadde Khashoggi skrevet kritisk om Saudi-Arabias Mohammed bin Salman i Washington Post.

USA Today: Prosecutor Seeks End to Khashoggi Murder Trial in Turkey

Les også:

Hvorfor ble Khashoggi drept?

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.