Mohammed bin Salmans advokater hevder at den saudiarabiske kronprinsen er immun i søksmålet som er reist mot ham for mordet på den saudisk-amerikanske journalisten Jamal Khashoggi i 2018.

Advokatene mener forrige ukes utnevnelse av bin Salman til statsminister sikrer ham immunitet mot rettsforfølgelse, skriver Reuters.

Khashoggi ble drept og partert av saudiske agenter på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Amerikansk etterretning mener operasjonen ble beordret av prins Mohammed – som i flere år har vært de facto-herskeren i kongeriket.

Prinsen nekter for å ha beordret drapet på Khashoggi, men har erkjent at «det fant sted på min vakt».

I forrige uke utnevnte hans far kong Salman, ham til statsminister ved kongelig dekret, «en posisjon som er i tråd med det ansvar kronprinsen allerede har».

Kronprinsens advokater viser til tilsvarende saker der USA har anerkjent immunitet for et utenlandsk statsoverhode:

– Det kongelige dekret etterlater ingen tvil om at kronprinsen har rett til statusbasert immunitet, argumenterer de og ber en føderal distriktsdomstol i Washington avvise saken.

USAs president Joe Biden fortalte kronprinsen under et besøk i Saudi-Arabia i juli, at han anså ham som ansvarlig for drapet på Khashoggi, mens kronprinsen hevder at de involverte allerede er blitt stilt til ansvar.

Khashoggi som i Washington Post hadde kritisert kronprinsens politikk, gikk til det saudiske konsulat i Istanbul for å få de nødvendige papirer for å gifte seg med Hatice Cengiz, en tyrkisk statsborger.

I søksmålet mot kronprinsen er han og mer enn tyve medtiltalte, anklaget for et komplott for «permanent å bringe Khashoggi til taushet» på grunn av sin kampanje for «demokratisk reform og fremme av menneskerettigheter».

Retten har bedt det amerikanske justisdepartement om en uttalelse om hvorvidt prins Mohammed har immunitet.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.