Nytt

Jamal Khashoggis skjebne får nå så mye oppmerksomhet at den ikke vil forsvinne uten at sannheten kommer på bordet. Det kan bli ubehagelig for kronprins Mohammed bin Salman. Utenfor konsulatet i Istanbul. 9 oktober. Foto: Osman Orsal/Reuters/Scanpix

Amerikanske etterretningskilder sier til Washington Post at de var kjent med at kronprins Mohammed bin Salman ønsket å kidnappe Jamal Khashoggi og bringe ham hjem, men at noe kan ha gått galt inne på konsulatet.

Amerikansk etterretning hadde lyttet på diskusjoner blant saudierne om hva man skulle gjøre med Khashoggi.

The intelligence, described by U.S. officials familiar with it, is another piece of evidence implicating the Saudi regime in Khashoggi’s disappearance last week after he entered the Saudi Consulate in Istanbul. Turkish officials say that a Saudi security team lay in wait for the journalist and killed him. (…)

The intelligence pointing to a plan to detain Khashoggi in Saudi Arabia has fueled speculation by officials and analysts in multiple countries that what transpired at the consulate was a backup plan to capture Khashoggi that may have gone wrong.

A former U.S. intelligence official — who, like others, spoke on the condition of anonymity to discuss the sensitive matter — noted that the details of the operation, which involved sending two teams totaling 15 men, in two private aircraft arriving and departing Turkey at different times, bore the hallmarks of a “rendition,” in which someone is extra­legally removed from one country and deposited for interrogation in another.

Khashoggi kunne gjennom sine artikler i Washington Post og mange kontakter, påvirke bildet av Saudi-Arabia i USA.

Prins Salman skal gjennom mellommenn ha forsøkt å lokke Khashoggi tilbake ved å tilby ham gode stillinger. Men Khashoggi stolte ikke på kronprinsen.

Men hvorfor våget han seg da inn på det saudiske konsulatet i Istanbul? Det er saudisk territorium. Uansett hva som skjedde der, kunne hverken tyrkiske eller amerikanske myndigheter hjelpe ham.

Khashoggis skjebne er ved å bli en stor belastning i forholdet mellom USA og kongedømmet.

Senator Lindsey Graham har lovet en tverrpolitisk tsunami hvis det viser seg at kronprinsen står bak.

Spørsmålet er om den amerikanske regjering skulle ha advart Khashoggi.

Intelligence agencies have a “duty to warn” people who might be kidnapped, seriously injured or killed, according to a directive signed in 2015. The obligation applies regardless of whether the person is a U.S. citizen. Khashoggi was a U.S. resident.

Men var truslene eksplisitte nok? Hvis planen gjaldt bortføring er det ikke grunn nok til å varsle, sier en etterretningskilde.

Crown prince sought to lure Khashoggi back to Saudi Arabia and detain him, U.S. intercepts show

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.