Jamal Khashoggi på vei inn i det saudi-arabiske konsulatet i Istanbul 2. oktober. Khashoggi gikk inn, men kom aldri ut.

USA legger press på Saudi-Arabia for å få svar på hva som skjedde med journalisten Jamal Khashoggi etter at han gikk inn døren til det saudiske konsulatet i Istanbul 2 oktober. John Bolton, Jared Kushner og Mike Pompeo har ringt kronprins Mohammed bin Salman. -Vi skal til bunns i saken, lovet Trump onsdag.

Han sier han selv har snakket med Saudi-Arabia på høyeste nivå – mer enn en gang – og det kan bare bety kronprinsen.

Earlier in the Oval Office, Trump told reporters he had raised Khashoggi’s case with Saudi Arabia “at the highest level” and more than once in recent days.

“We’re demanding everything,” Trump said when asked if he was demanding information from the Saudis. “We want to see what’s going on. It’s a very serious situation for us and for this White House … We want to get to the bottom of it.”

Trump sa han og Melania har invitert Kashoggis forlovede til Det hvite hus. Dermed gjør Trump Khashoggis sak til sin.

He said he and his wife, Melania, expect to invite Cengiz to the White House soon.

“People saw him go in and didn’t see him come out. We’re going to take a very serious look at it. It’s a terrible thing,” Trump said. “This is a bad situation. We cannot let this happen, to reporters, to anybody. We can’t let this happen.”

Både nasjonal sikkerhetsrådgiver John R Bolton, utenriksminister Mike Pompeo og svigersønn Jared Kushner har snakket med bin Salman. Kushner skal være den som står på best personlig fot med bin Salman.

Kongressen krever svar

Hvis Saudi-Arabias nye leder står bak, har han totalt feilberegnet sitt publikum.

Republican Senator Lindsey Graham, who golfed with Trump last weekend, warned on Wednesday “there will be hell to pay” if Saudi responsibility is proven.

“If they’re this brazen it shows contempt, contempt for everything we stand for, contempt for the relationship. I don’t want to prejudge, but if it goes down the road that I’m worried about it going down, contempt will be met with contempt,” he said. (..)

USA har allerede gitt Saudi-Arabi stort manøvreringsrom i krigen mot Jemen. Saudierne har bombet med omfattende skader på sivile, med amerikanske våpen. De har ikke så mye å gå på i Washington.

Leading senators have already made their displeasure clear with Saudi Arabia, with Senator Bob Corker telling Reuters, “You can’t go around killing journalists.”(…)

Corker, the Republican chairman of the Senate Foreign Relations Committee, acknowledged the case – if Saudi responsibility is confirmed – could complicate the U.S. strategy to contain Iran, in its bid to gain influence throughout the Middle East.

“It could affect multiple things that we’re working with them on that are very important,” Corker said on Wednesday, adding that the Senate’s relationship with Saudi Arabia was at a “very, very low point.”

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!