Nytt

Saudi-Arabia var det første landet Trump besøkte og det var en demonstrativ handling å reetablere gode forbindelser med Saudi-Arabia. Har kronprins Mohammed bin Salman satt forholdet på spill? Foto: Jonathan Ernst/Reuters/Scanpix

Børsen i Saudi-Arabia falt 7 prosent søndag, før den steg noe og sluttet 3, 5 prosent ned, trolig pga støttekjøp. Signalet var klart: Manglende tillit og frykt for at Jamal Khashoggi-affæren kommer til å koste kongedømmet dyrt.

Hvordan reagerer kronprins Mohammed bin Salman? Steilt og uforsonlig. Blånekting.

Det lover ikke godt.

“The kingdom affirms its total rejection of any threats and attempts to undermine it, whether by threatening to impose economic sanctions, using political pressures or repeating false accusations,” said the statement published by the state-run Saudi Press Agency on Sunday.

“The kingdom also affirms that if it receives any action, it will respond with greater action, and that the kingdom’s economy has an influential and vital role in the global economy.”

Saudi-Arabia er allerede påført stor skade. Det har ikke klart å gjendrive noen av spekulasjonene om hva som kan ha skjedd med Khashoggi. Trolig sitter tyrkerne på bevis. Saudierne burde seg seg om etter et tilbaketog, men gjør det ikke. De er for stolte.

Det kan bli kostbart.

Trump har allerede signalisert at det vil få alvorlige konsekvenser hvis saudierne har tatt livet av Khashoggi. Men Trump skjermet våpenhandelen.

Det er sterke reaksjoner i Kongressen og Trump har ikke råd til å være ettergivende.

 

Saudis reject ‘threats’ over missing journalist after Trump warning sinks stock market