Da Mohammed bin Salman seilte opp som den sterke mann, lekket den tyske sikkerhetstjenesten en rapport hvor de advarte mot ham. MBS er ikke den første gale hersker i Midtøsten, og det er sjelden fornuftig å fornærme arabiske herskere i full offentlighet. Selv ikke de fornuftige finner seg i det. 

Biden-administrasjonen ber Saudi-Arabia oppløse spesialenheten som drepte Jamal Kashoggi i Istanbul. Problemet er bare at den er satt til å vokte kronprins Mohammed bin Salman og direkte underlagt ham. En kan ikke rette en slik forespørsel uten å fornærme kongedømmets de facto hersker.

Det er en ytterst klønete tilnærming fra den nye utenriksminister Anthony Blinken.

– Vi har sterkt oppfordret Saudi-Arabia til å oppløse denne gruppa og deretter gjennomføre systematiske reformer og kontroller for å sikre at all virksomhet mot dissidenter opphører umiddelbart, sa pressetalsmann Ned Price i utenriksdepartementet.

Det kan ikke være noe nytt at regimer i Midtøsten rydder fiender av veien, hjemme som ute. Denne gangen skjedde det på en spektakulær måte. Mange andre regimer har tilsvarende svin på skogen. Tenk bare på Putin. Likevel har ikke EU brutt forbindelsene med Moskva. Tvert om. Mens utenriksansvarlig Joseph Borrell er i Moskva for å klage, fullførerer russerne rørledningen Nordstrøm 2 til Tyskland. Der har du moralen til EUs ledende nasjon: dobbeltmoral.

I CIA-rapporten gikk det fram at sju av de 15 som fløy til Istanbul for å drepe Khashoggi, kom fra eliteenheten, som ifølge rapporten bare har til oppgave å beskytte bin Salman og bare svarer til ham.

USA innførte sanksjoner mot styrken, men gikk ikke så langt som å innføre sanksjoner mot den mektige bin Salman selv.

Price understreket at USA under Joe Biden vil ha en helt annen holdning til menneskerettigheter i Saudi-Arabia etter forgjengeren Donald Trumps nære forhold til regimet.

Samtidig som USA gir bin Salman et rapp over fingrene i full offentlighet, lefler Biden med Iran. Iranerne er ikke et hår bedre enn saudierne når det gjelder likvideringer. Derfor blir Bidens kritikk av kongedømmet sett som ren og pur politisk forskjellsbehandling av herskerne i Midtøsten: Biden vil ha tilnærming til Teheran og distanserer seg fra Riyadh.

Og det på en meget klønete måte.

 

Kjøp Peder Jensens bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.