Nytt

USA har vedtatt sanksjoner mot 17 saudiere som anklages for befatning med henrettelsen av Jamal Khashoggi i det saudiske konsulatet i Istanbul 2. oktober.

Erklæringen kom bare timer etter at Saudi-Aarabia meldte at fem personer, som inngår i USAs liste, vil bli dømt til døden.

The U.S. Treasury on Thursday levied sanctions against 17 Saudi Arabian officials allegedly involved in the killing of journalist Jamal Khashoggi, hours after the kingdom’s public prosecutor said he would seek the death penalty for five people it has charged in the case.

Treasury said the targets of the sanctions—including the Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman’s trusted adviser, Saud Al-Qahtani, senior aide Maher Mutreb and Riyadh’s counsel general in Istanbul, Mohammed al-Ootaibi—were blacklisted for gross human rights abuses.

Det smaker nok litt av å toe sine hender. De fem må bøte med livet fordi noe gikk galt. Slik Saudi-Arabia styres for tiden er det usannsynlig at noen kunne organisere en operasjon på fremmed jord uten at kronprins Mohammed bin Salman visste om det.

Men sanksjonene og dødsdommene redder Salmans ansikt.

Det kan samtidig virke utad som om USA er med på å ofre fem andre liv for å redde bin Salmans ære.

Den offisielle versjon i kongedømmet er at det var en «rogue operation».

“His Royal Highness the crown prince has nothing to do with this issue. This was a rogue operation,” Mr. al-Jubeir told reporters in Riyadh. He said the killing was carried out by individuals who acted beyond their authority. “For their mistakes they will pay the price,” the foreign minister added.

 

 

U.S. Sanctions 17 Saudi Officials Over Khashoggi Killing