Saudi-Arabia erkjente natt til lørdag at Jamal Khashoggi døde inne på konsulatet i Istanbul 2. oktober, og at det skjedde i en slåsskamp med et team som var sendt for å avhøre ham. Det hvite hus sier det tar meldingen til etterretning.

In a statement on Saudi state television, the government said 18 Saudi citizens have been detained pending the outcome of an investigation into the death of Mr. Khashoggi, a prominent government critic and legal U.S. resident.

“Discussions between citizen Jamal Khashoggi and those who met him while he was in the Saudi consulate in Istanbul led to a brawl and a fist fight, which led to his death,” the statement said. “The investigations are still under way and 18 Saudi nationals have been arrested.”

The government also said two government officials who are close aides of the Saudi crown prince have been fired. (..)

In a statement on Saudi state television, the government said 18 Saudi citizens have been detained pending the outcome of an investigation into the death of Mr. Khashoggi, a prominent government critic and legal U.S. resident.

“Discussions between citizen Jamal Khashoggi and those who met him while he was in the Saudi consulate in Istanbul led to a brawl and a fist fight, which led to his death,” the statement said. “The investigations are still under way and 18 Saudi nationals have been arrested.”

The government also said two government officials who are close aides of the Saudi crown prince have been fired.

Trump sier han vil bøye seg for Kongressen hvis den vil straffe kongedømmet, men han minner om at saudierne har kjøpt varer og tjenester for 450 milliarder dollar.

Demokratenes Adam Schiff var raskt ute med å si at han ikke trodde et øyeblikk på forklaringen:

-Hvis Khashoggi var i fysisk slåsskamp inne på konsulatet var det fordi han kjempet for sitt liv mot de som var sendt for å ta ham, sa Schidd. Regimet må stilles til ansvar og hvis ikke Trump vil, må Kongressen gjøre det, sier Schiff.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.