Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali / AP Photo / NTB scanpix

Saudi-Arabia omgjør dødsdommer til fengselsstraff for fem personer som er dømt for drapet på Jamal Khashoggi. Journalistens forlovede kaller dommen en farse.

Mens de fem er dømt til 20 års fengsel, er tre andre dømt til fengselsstraffer på mellom sju og ti år, og kongedømmets øverste påtalemyndighet anser dermed saken for å være avsluttet. Ingen av de åtte er navngitt, og rettssaken har vært lukket.

– Disse kjennelsene har ingen juridisk eller moralsk legitimitet, tvitrer Agnès Callamard, som er FNs spesialrapportør for utenomrettslige henrettelser og likvideringer.

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten ble drept etter at han gikk inn i hjemlandets konsulat i Istanbul 2. oktober 2018.

Sanksjoner

Drapet fikk massiv oppmerksomhet og gjorde betydelig skade på Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salmans omdømme. Hans medarbeidere er ilagt sanksjoner fra både USA og Storbritannia på grunn av deres påståtte rolle i likvideringen.

Callamard viser spesielt til at de som angivelig beordret drapet, går fri. Hun ber nå amerikansk etterretning om å offentliggjøre sine vurderinger av kronprinsens ansvar.

Callamard har gransket drapet og har i likhet med blant andre CIA konkludert med at den saudiarabiske staten var ansvarlig.

Tilgivelse

Khashoggis tyrkiske forlovede, Hatice Cengiz, kaller dommen en farse som verdenssamfunnet ikke kommer til å godta.

– Kjennelsen som ble avsagt i dag i Saudi-Arabia, er et fullstendig hån mot rettferdigheten, tvitrer Cengiz.

Dødsdommene fra desember i fjor ble erstattet av fengselsstraffer etter at Khashoggis sønn i vår sa at familien har tilgitt dem som drepte faren.

Sønnen bor fortsatt i Saudi-Arabia og har fått økonomisk kompensasjon fra hoffet etter drapet på faren.

Frikjennelser

Levningene av Khashoggi er aldri blitt funnet, og drapet vakte kraftige reaksjoner både i Tyrkia og ellers i verden.

– Saudiarabiske myndigheter avslutter saken uten at verden vet sannheten om hvem som er ansvarlige drapet på Jamal, sier Cengiz.

– Hvem planla det, hvem beordret det, hvor er liket? Dette er de viktigste spørsmålene som forblir fullstendig ubesvart, tilføyer hun.

Amerikansk etterretning har konkludert med «middels til høy sikkerhet» at drapet ble beordret av Saudi-Arabias 35 år gamle kronprins, som er landets reelle leder.

Bin Salman benekter at han kjente til drapsplanene og har fortsatt støtte fra både sin far kong Salman og USAs president Donald Trump.

I retten i desember ble to av kronprinsens øverste rådgivere frikjent.

Forlovelse

Khashoggi var i sin tid en del av kongefamiliens krets. Før han ble drept, hadde han skrevet kritiske artikler om Mohammed bin Salman for Washington Post. Han hadde bodd i eksil i USA i rundt ett år mens kronprinsen slo hardt ned på menneskerettighetsaktivister, skribenter og kritikere av Saudi-Arabias ødeleggende krig i Jemen.

Khashoggis ærend i konsulatet i Istanbul var å skaffe papirene han trengte for å gifte seg med sin forlovede, som ventet på ham utenfor. Inne i bygningen ble 59-åringen kvalt til døde og deretter partert av en gruppe på 15 agenter inne i konsulatet, ifølge tyrkiske myndigheter.

Den endelige dommen fra Saudi-Arabia er langt unna å innfri forventningene fra Tyrkia og verdenssamfunnet, uttaler en talsmann for president Recep Tayyip Erdogans kontor sent mandag kveld.

I sommer startet en egen rettssak i Tyrkia mot 20 saudiarabere, som er tiltalt in absentia. Blant de tiltalte er to av kronprinsens tidligere medarbeidere.

 

Bestill Kent Andersens store klimabok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.