Fotografiet er tatt utenfor et kjøpesenter I Jeddah 5. februar 2021. Men bildet av kronprinsen Mohammed bin Salman og kong Salman som er 85, er adskillig eldre. Foto: Amr Nabil/AP/NTB

Joe Biden sier han ikke vil snakke med Saudi-Arabias de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman, men vil «gå tilbake» til hans far, kong Salman. Det har vært åpenbart i flere år at det er kronprinsen som har makten. Bidens utspill utfordrer dermed kronprinsen og dermed Saudi-Arabia.

Det er med andre ord en kraftig forverring av forholdet til det oljerike kongedømmet.

Det var pressetalskvinne Jan Psaki som kom med den overraskende meldingen til CNN:

– Vi har hele tiden vært klare på at vi kommer til å rekalibrere forholdet vårt med Saudi-Arabia, sier president Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki, ifølge CNN.

Hun sier at en del av det nye forholdet vil innebære å gå tilbake til landenes opprinnelige kommunikasjonsform, nemlig samtaler mellom landenes statsoverhoder.

– Presidentens motpart er kong Salman. Og jeg forventer at han vil ha en samtale med ham, innen rimelig tid. Jeg har imidlertid ikke et tidsanslag på det, sier Psaki. (NTB)

Bidens kommunikasjonsform er han vil definere språket. Men ikke noe land kan bestemme hvem man vil snakke med i andre land. Særlig ikke i autoritære stater. Da utfordrer du selve maktstrukturen.

Men mediene forsøker å dekke over at Biden kaster hansken, ved å si at det er Bidens omsorg for menneskerettighetene som ligger bak. Uncle Joe.

Biden kom i valgkampen flere ganger med krass kritikk av Saudi-Arabia og har stilt spørsmål ved om USA er tjent med å slutte helhjertet opp om det erkekonservative, sunnimuslimske kongedømmet. (NTB)

Trumps første utenlandsreise gikk til Saudi-Arabia og det var hans åpningstrekk i et spill som resulterte i at Israel normaliserte forholdet til fire nye araberland.

Hvordan vil Biden skape fred? Vi får et hint.

Selv om kronprins Mohammed bin Salman i praksis sitter ved makten, har fortsatt faren – den 85 år gamle kong Salman – et ord med i laget. Han utelukket senest i september normalisering med Israel før palestinerne får sin egen stat. /NTB)

Når man vet at Bidens erklærte mål er en gjeninntreden i atomavtalen med Iran, får man glimt av den nye politikken. Den er orwellsn: Fred er krig.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂